login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Inovce: Drevená búda, ktorá bola školou

@ :: Historické foto ::     Dec 07 2012, 16:21 (UTC+0)

Inovce, okres Sobrance: Táto fotografia pravdepodobne pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia, a hoc to tak nevyzerá, kedysi to bola škola. Vyučovalo sa v nej v rokoch 1953 až 1955. V miestnosti z drevených dosák bez okien, ktorá má len 4 x 5 metrov sa učilo približne šesťdesiat detí.

V danom čase sa rekonštruovala budova, v ktorej sa dnes nachádza obecný úrad a ako škola potom slúžila od školského roku 1955/1956. Z drevenej búdy urobili hasičskú zbrojnicu.

V časoch II. svetovej vojny sa v dedine učili len prvé štyri ročníky a piataci už museli do školy dochádzať do obce Podhoroď. Od novembra 1938 patrili Inovce pod Horthyho Maďarsko a tomu muselo byť prispôsobené aj vyučovanie. Učilo sa po maďarsky, čo by mohlo miestnym obyvateľom robiť veľké problémy, keďže boli (a sú) Rusíni, ktorí maďarčinu neovládali. Dostali nového učiteľa, ktorým bol Ján Vladyka. Pochádzal od Užhorodu a maďarsky vedel. Ako Ukrajinec mal pre miestne deti pochopenie a tak každý predmet vyučoval tak, že látku najskôr vysvetlil ukrajinsky a potom po maďarsky.

Po skončení II. svetovej vojny bola oblasť prinavrátená Československu. Zároveň však Československo prišlo o Podkarpatskú Rus (Zakarpatskú Ukrajinu), ktorá sa pripojila k Zväzu sovietskych socialistických republík. Tak sa Ján Vladyka dostal do Užhorodu a povolenie vycestovať a navštíviť opäť Inovce sa mu podarilo až v sedemdesiatych rokoch.

Od roku 1952 sa v dedine vyučovalo už všetkých deväť ročníkov základnej školy. V súčasnosti sa v obci základná škola nenachádza, deti sú dopravované do inej dediny autobusom.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4753