login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Inovce: Mládež začiatkom rokov päťdesiatych

@ :: Historické foto ::     Dec 07 2012, 16:44 (UTC+0)

Inovce, okres Sobrance: Táto historická fotografia pochádza z roku 1952, prípadne z roku 1953. Zachytáva žiakov dedinskej základnej školy, ktorí boli v tomto ročníku už deviataci.

I keď ide o začiatok päťdesiatych rokov, kedy už boli kroje masívne na ústupe a nahrádzalo ich konfekčné oblečenie, od dediny ako Inovce by sa skôr očakávalo, že budú ešte deti odeté tradične. Inovce sú totiž podhorskou a značne izolovanou konečnou dedinou, ktorá sa nachádza len pol kilometra od hraníc s Ukrajinou. Podľa vyjadrení najstarších obyvateľov obce je však skutočnosť taká, že kroje tu nemali žiadnu tradíciu a nenosili sa ani v starších časoch.

Ešte aj po II. svetovej vojne tu síce konope pestovala každá domácnosť, ale nie tak vo veľkom ako napríklad na Above. Konope zbierali na dva razy ročne. Polovicu úrody v čase kvetu a druhú polovicu v čase, keď mali rastliny kvalitné semená. Z prvého zberu boli nite aj plátno jemnejšie a používali sa najmä na košele a blúzky. Biele košele, ktoré majú chlapci, sú z tejto konopnej látky. Druhý zber slúžil na uskladnenie semien na ďalší výsev a z priadze sa robili hrubšie nite a plátna, ktoré sa používali na výrobu mužských pracovných nohavíc a na výrobu mechov.

V čase I. ČSR bol prirodzeným mestským centrom Inoviec Užhorod. Tam chodievali na trhy kupovať jemné plátno a bohatší rovno šaty. Pokiaľ si pracovné odevy robili doma, bývali nezdobené, vyšívanie tu taktiež nemalo tradíciu.

Po oddelení Zakarpatskej Ukrajiny od Československa miestni obyvatelia chodievali nakupovať šaty na trhy najmä do Sobraniec a Humenného.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4514