login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Inovce: Dom zo slamenou strechou

@ :: Historické foto ::     Dec 07 2012, 17:43 (UTC+0)

Inovce, okres Sobrance: Táto historická fotografia pochádza z roku 1958 a vidíme na nej jeden z posledných domov zo slamenou strechou, ktoré sa v Inovciach nachádzali. V danom čase bol ešte dom obývaný a podľa mena rodiny jeho vlastníkov ho obyvatelia nazývali „Keresmanka chyža“.

Domy v Inovciach nebývali veľké. Zvyčajne ich tvorila jediná izba a pitvor (priklet) s kuchyňou. Stavby mávali kamenný základ, kostra bývala z pevných trámov a stehy z tenších kmeňov, na ktoré bola nanesená hrubá vrstva ílu vybielená vápnom. Podlahu tvorila udupaná zem.

Jeden takýto dom obývalo zvyčajne štyri až šesť osôb. Pokiaľ bol dom väčší, v kuchyni mal aj veľkú murovanú pec s prípeckom. Na ňom spávali deti. Väčšina domov však takúto možnosť nemala, dokonca aj pece na chlieb mali vymurované vonku na dvore. Na posteli sa preto nespávalo ako zvyčajne, ale naprieč, nakoľko v dome bývala jediná posteľ. To sa týkalo najmä zimy a chladnejších mesiacov. V lete v dome spávali len otec s matkou, prípadne s batoľatami, ale keď už boli deti čoby len trochu väčšie, posielali ich spať na pôjd do sena.

Dom z fotografie stál v Inovciach približne do roku 1970, kedy bol rozobraný a odvezený do skanzenu. Obyvatelia obce nevedia, v ktorom slovenskom skanzene sa v súčasnosti nachádza.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4533