login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Inovce: Drevený kostol sv. Michala Archanjela

@ :: Historické foto ::     Dec 07 2012, 17:46 (UTC+0)

Inovce, okres Sobrance: Táto fotografia pravdepodobne pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej drevený grécko-katolícky kostol z Inoviec. Súčasní obyvatelia obce sa hlásia k pravoslávnej cirkvi, ktorá tu má nový kostol a historický kostolík patrí pod správu grécko-katolíckej fary v Podhorodi.

Záhadou tejto drevenej stavby je jej vek. Väčšina materiálov, včítane zoznamu národných kultúrnych pamiatok SR, uvádza, že bol postavený v roku 1836. Podľa písomných záznamov blízkej obce Baškovce však tento kostol údajne stál v ich dedine a v roku 1836 bol do Inoviec len presťahovaný. Baškovce uvádzajú, že kostolík je oveľa starší a prvotne ho postavili už v stredoveku.

Po presťahovaní stál na kopci nad Inovcami, avšak oveľa vyššie ako v súčasnosti. Až neskôr ho presťahovali druhý krát, tentoraz na nižšiu časť svahu k cintorínu.

O šikovnosti vtedajších stavbárov a tesárov svedčí skutočnosť, že na stavbe nepoužili ani jeden klinec. To sa zmenilo až v sedemdesiatych rokoch pri rekonštrukčných prácach na streche, kedy už klince boli použité.

Zaujímavá je aj samostatne stojaca zvonica, ktorú však na fotografii nevidieť. Dnes sú v nej dva zvony, ale kedysi boli štyri. Jeden zvon sa nachádza v terajšom pravoslávnom kostole. Posledný, ktorý chýba, údajne ukryli obyvatelia Inoviec v čase I. svetovej vojny, keď hrozilo, že ho odvezie vojsko, aby malo kov na výrobu diel. Zvon má byť zakopaný niekde na hranici lesa, ibaže dnes už žiaden z obyvateľov nevie, kde presne.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4578