login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čečejovce: Kráľovská aleja sôch stredovekých panovníkov ku gotickým freskám

@ :: Okolie ::     Dec 11 2012, 10:39 (UTC+0)

Samuel Aba


Belo IV.


Matej Korvín

Čečejovce, okres Košice-okolie: Hneď vedľa pamätníka obetiam vojen na hlavnej ulici v Čečejovciach začína otvorená galéria najvýznamnejších kráľov, ktorí vládli tomuto územiu. Kráľovská aleja súch stredovekých panovníkov ku gotickým freskám je jej oficiálny názov a je aj výstižný. V obci sa totiž nachádza ranogotický kostol z polovice XIV. storočia, v ktorom je možné obdivovať jedny z najkrajších stredovekých fresiek na Slovensku. Sedem sôch kráľov privádza návštevníkov Čečejoviec od miesta, kde sa dá dobre parkovať až k tomuto vzácnemu miestu.

Králi v aleji

Výber kráľov, ktorých stvárňujú drevené sochy, nie je náhodný. Známy historik a popularizátor miestnych Jozef Duchoň dejín navrhol Čečejovciam tých sedem osobností, ktoré vládli v stredoveku a ich panovanie je nejako previazané s krajom.

1. Samuel Aba – vládol v rokoch 1041 až 1044. V poradí tretí kráľ Uhorska. Jeho pôvod je neznámy, bol pravdepodobne švagrom alebo synovcom prvého uhorského kráľa - svätého Štefana. Časť historikov predpokladá, že práve podľa neho nesie názov Abov a práve on ho pripojil k Uhorsku.

2. Ladislav I. – vládol v rokoch 1077 až 1095. Narodil sa v Poľsku, bol prasynovcom prvého uhorského kráľa svätého Štefana. Po nástupe na uhorský trón bojoval najmä proti Kumánom a Pečenehom, ktorí tu dorazili z Ázie. Podľa povesti bojoval na Jasovskej planine, kde sa dodnes nachádza Vyvieračka sv. Ladislava. Tá údajne vznikla zázračne, keď napojil svoje vojsko tak, že zabodol meč do zeme a na tomto mieste vytryskol prameň. Nachádza sa tam aj stredoveký Kostol svätého Ladislava, ktorý bol púťovým miestom už v stredoveku. Literárne spracovaný príbeh o tomto mieste má názov Zázrak kráľa Ladislava.

3. Belo IV. – vládol v rokoch 1235 až 1270. Bol synom kráľa Ondreja II. V roku 1241 utrpel porážku proti Tatárom na rieke Slaná. Podľa povesti sa potom schovával na Holubej skale nad Hrhovom a v Zádielskej doline v jaskyni, ktorá dnes nesie názov Kráľovská jaskyňa. Po návrate na trón dal budovať kamenné hrady, ktoré sa v boji proti Tatárom osvedčili naviac. Tak vznikli mnohé nové kamenné pevnosti, alebo sa prebudovali staršie a slabšie. Okrem iného aj Turniansky hrad. Literárne spracovaný príbeh o ukrývaní kráľa na týchto miestach má názov V stopách kráľa.

4. Karol I. Róbert - vládol v rokoch 1301 až 1342. Bol pravnukom kráľa Štefana V. Známy pokoriteľ absolutistickej šľachty, ktorú porazil v roku 1312 v bitke pri Rozhanovciach. Reformoval obchod a baníctvo.

5. ¼udovít I. Veľký – vládol v rokoch 1342 až 1382. Bol synom Karola Róberta. Mestu Košice udelil privilégiá a daroval im prvý erb. Bol podporovateľom vinohradníctva, pričom vinohradníctvom sú v kraji známe predovšetkým obce Turnianskej kotliny.

6. Žigmund Luxemburský – vládol v rokoch 1387 až 1437. Bol synom Václava IV. Opakovane navštevoval Košice, udelil im kráľovské privilégiá a ďalší erb. Bojoval proti Turkom.

7. Matej Korvín – vládol v rokoch 1458 až 1490. Bol synom gubernátora Jána Huňadyho a za kráľa ho zvolil Uhorský snem. Významný podporovateľ renesančných myšlienok. Tiež vášnivý poľovník, ktorý poľoval aj v okolí hradu Sokoľ, kde sa dnes nachádza Kráľovská studňa. Podľa povesti dal po dobytí a zničení Jasovského kláštora postaviť v Jasove nový kostol Sv. Michala.


Prístupnosť pamiatky

Kráľovská aleja sa nachádza na verejnom priestranstve. Začína sochou pri pamätníku obetiam vojen v centre obce, parkovanie je možné pred kaštieľom. Aleja sa tiahne celou kostolnou ulicou až k stredovekému kostolíku.

GPS: N 48°35,589' / E 021°03,765'

Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.