login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Inovce: Evanjelický drevený kostolík sv. Michala Archanjela

@ :: Sobrance - Okolie ::     Dec 13 2012, 12:28 (UTC+0)

.


.


.


.


.


Inovce, okres Sobrance: V obci Inovce, ktorá sa nachádza ako podhorská konečná dedina len pol kilometra od ukrajinských hraníc sa nachádza vzácny drevený kostolík. Sakrálna stavba aj kvôli zachovalosti pôvodného architektonického stavu patrí medzi vyhľadávané turistické zaujímavosti regiónu.

História kostola

Dátum vzniku kostola je malou hádankou. Takmer všetky informačné zdroje uvádzajú, že bol postavený v roku 1836. Podľa knihy s historickými záznamami z neďalekej dediny Baškovce je však kostolík oveľa starší. Údajne ho postavili už v stredoveku. Ak by aj bol postavený niekedy v rozmedzí 16. a 17. storočia, prináležal by do skupiny historických drevených kostolov východného Slovenska aj svojim vekom. V danom čase bolo na východe súčasného Slovenska postavených približne 300 takýchto kostolov.

Záznamy z Baškoviec uvádzajú, že kostol bol v roku 1836 od nich do Inoviec len presťahovaný. V Inovciach nestál dokonca na rovnakom mieste ako dnes, teda vo svahu na cintoríne, ale až na vrchu toho istého kopca a potom ho opäť premiestnili na súčasné miesto.

Súčasnosť kostola

Drevený kostolík má podľa vtedajšej architektúry daného typu stavieb tri časti. Vstupná časť, zvaná babinec je z hornej strany zvýraznená vežičkou, v ktorej sa však zvony nenachádzajú. Vedľa chrámu stojí samostatná drevená zvonica. Chrámová loď siaha od babinca po cársku bránu, ktorá je bohato zdobená olejomaľbami na dreve. Cárska brána má tri vstupy do tretej časti – oltárnej, kde sa nachádza oltár. Cez prostredný vstup cárskej brány má k oltáru možný vstup len kňaz a cár (odtiaľ názov).

Nad oltárovou časťou sa nachádza druhá vežička a za oltárom najstarší z obrazov. Je to ikona Kristus učiteľ, maľba na dreve 70 x 80 cm, ktorú neznámy autor vytvoril niekedy medzi rokmi 1760 až 1780. Na oltári sa nachádza ikona Pieta z roku 1842, ktorú vytvoril Michal Mankovič.

Prístupnosť pamiatky

V kostolíku sa už v súčasnosti nekonajú bohoslužby. Patrí pod správu grácko-katolíckej farnosti v Podhorodi. V prípade návštevy však majú kľúče aj na miestnom úrade a radi kostol sprístupnia.

V roku 2012 sa za prehliadku platilo vstupné: dospelý 1,40 eura, dieťa nad 10 rokov 1 euro, dieťa do desať rokov zadarmo.

Kontakt na obecný úrad

Obecný úrad
Inovce 28
072 64 Podhoroď
tel: +421 56 6582514
fax: +421 56 6582514
e- mail: inovce@inovce.sk




spracoval:Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.