login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Na už nejestvujúcom jazere pri kaštieli

@ :: Historické foto ::     Jan 11 2013, 15:23 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla niekedy v päťdesiatych rokoch minulého storočia a vidíme na nej mládež na člnkoch. Jazierko z fotky by ste dnes v Turni už len márne hľadali. Nachádzalo sa približne v strede obce a bolo súčasťou parku, ktorý patril k renesančnému kaštieľu.

Nie je známe, kedy bol kaštieľ presne postavený, resp. súčasný kaštieľ (či skôr jeho schátralý zvyšok) pochádza zo 17. storočia a vznikol pravdepodobne tesne potom, ako dal generál Schultz v roku 1685 zbúrať Turniansky hrad. Aj keby na zbúranie hradu nedošlo, v daných časoch sa už mnohí páni sťahovali z hradov do sídiel priamo v obciach. Turniansky kaštieľ dal postaviť Mikuláš Kelgevich, ale údajne na základoch staršieho kaštieľa rodu Magočiovcov (Magócsy).

Súčasťou veľkopanského komplexu bol romantický park s jazerom, na brehu ktorého stával veľký sklenený altánok. Potom, ako po roku 1945 prešiel kaštieľ do rúk štátu, sa oň nik nestaral a chátral. Jazierko však bolo obľúbeným miestom, kde sa dalo kúpať a člnkovať. Niektorí z mladých na fotografii majú uniformy. Sú to uniformy ČSM (Československý svaz mládeže, predchodca SZM – Socialistického zväzu mládeže), čo bola vtedajšia ideovo-politická organizácia mladých, de facto predåžená ruka komunistickej strany.

Jazierko zaniklo niekedy na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov 20. storočia, keď bolo potrebné riešiť situáciu zásobovania Košíc pitnou vodou. Dnes sa tam nachádza ohradený priestor so zákazom vstupu a oznamom, že ide o chránené územia vodného zdroja, odkiaľ sa čerpá z prameňa voda.



Slavomír Szabó


Informácie k tomuto článku nám poskytol Ing. Ladislav Bartók.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5534