login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Potravné družstvo

@ :: Historické foto ::     Jan 11 2013, 15:31 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z čias I. československej republiky a vidíme na nej obyvateľov obce pred potravným družstvom. Dvojjazyčný názov Potravné družstvo sa nachádza na ceduli nad vstupom do budovy. Fotografia slúžila ako pohľadnica. Zaujímavý je aj názov obce – Turňa pri Moldave. Názov sa tu menil viackrát. Z pôvodnej Turne – čo bolo župné mesto – sa stala Turňa nad pri Moldave, v čase socializmu Turnianske Podhradie a dnes je to Turňa nad Bodvou.

Potravné družstvá boli už v 19. storočí veľmi účinným nástrojom proti predražovaniu potravín a zabezpečeniu odbytu produktov miestnych poľnohospodárov. Systém bol jednoduchý. Pri vyhlásení potravného družstva mohli doň vstúpiť miestni obyvatelia ako akcionári. Z peňazí sa zakúpila budova a nakupoval tovar od miestnych pestovateľov a chovateľov. Ten sa predával s nízkymi maržami, takže bol lacnejší ako kdekoľvek inde a nakupovali ho opäť najmä miestni obyvatelia. Pretože majiteľmi spotrebného družstva boli najčastejšie gazdovia, veľmi dohliadali na to, aby sa ich tovar obchodne nepredražoval a tak šiel na odbyt.
Pokiaľ bola v obci nadprodukcia niektorých plodín, potravné družstvo ju zvyčajne bartrovým obchodom vymenilo s iným potravným družstvom v inej obci a rozšírilo si svoj sortiment.

Okrem toho, že sa v dedine nachádzal obchod s výrazne lacnejšími potravinami ako inde, zabezpečoval sa aj odbyt pre miestnych gazdov a dokonca každoročne vytváral zisk. Majitelia družstva, ktorí na jeho založenie prispeli, potom postupne získavali späť svoje vklady, ale ich pozície sa nemenili, boli stále spoluvlastníkmi. Nikdy sa nedelil celý zisk, ale časť investovala do nákupu aj iného tovaru, než boli doma schopní sami vyrobiť. Išlo predovšetkým o cukor a soľ, ale tiež napríklad petrolej. Aj tu bola obchodná marža nízka a tovar sa predával lacnejšie než inde.

Potravné družstvá zanikli v roku 1948, keď sa komunisti chytili moci a miestnu ekonomiku začala nahrádzať ekonomika centrálne riadená.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5427