login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Dobytčí a nevedno aký trh

@ :: Historické foto ::     Jan 29 2013, 18:03 (UTC+0)

.


Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Nie je známy rok, kedy tieto fotografie vznikli, ale údajne to bolo za I. ČSR, teda niekedy medzi 1918 až 1938, keďže od novembra 1938 patrila Turňa nad Bodvou medzi obce, ktoré boli pričlenené k Horthyho Maďarsku. Ide o skutočne raritné zábery, ktoré zobrazujú atmosféru na veľkom provizórnom trhovisku. To sa vzhľadom na charakter okolitých kopcov pravdepodobne nachádzalo severne od obce na miestach, kde boli v danom čase rozsiahle pasienky.

Prvá z fotografií zachytáva dobytčí trh. Kravy nechýbali takmer v žiadnej rodine. Len tí najchudobnejší ju nevlastnili, vravelo sa, že „kravou biednych je koza“. Zviera bolo vlastne zdrojom základných potravín, a to predovšetkým mlieka, masla a syra. Krava uživila celú rodinu, ba dala aj naviac, takže ženy nezriedka chodili predávať mlieko a maslo do miest. Krava mohla ťahať pluh i voz, keďže kone vlastnili len tí bohatší. Hovädzina bolo zasa cenená mäso, oplácal sa aj chov na porážky.

Dobytčie trhy sa konávali aj niekoľkokrát ročne a išlo v podstate o „výmenu krvi“, keďže mestečká a obce mali zvyčajne jedného, dvoch, nanajvýš troch plemenných býkov. Komu sa narodil býček, snažil sa ho alebo rýchlo predať, alebo vykastrovať a používať na záprah ako vola.

Druhá fotografia zachytáva opäť nejaký väčší trh, nie je však úplne zrejmé s akou komoditou. Jasné je len to, že tovar sa nachádza na rebrinákoch ťahaných koňmi.

Špecializované trhy sa organizovali najmä na obchodných križovatkách a pri dôležitejších mestách. Turnianska stolica sa vo význame župy spomína už v listine kráľa Štefana V. v roku 1272 a župa musela mať aj svoje župné mesto. Ako centrum panstva Turňa sa Turňa nad Bodvou spomína už v roku 1263, teda v roku 1272 to bolo bezpochyby aj župné mesto. Trhy tu teda mali veľmi dlhú tradíciu, ktorá siaha minimálne do 13. storočia.


Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5923