login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Železnica

@ :: Historické foto ::     Feb 06 2013, 10:30 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto historická fotografia pochádza z roku 1940 a vidíme na nej železničnú stanicu v Kluknave. Železničné spojenie na tejto trati premáva od roku 1872 a bola to de facto posledná etapa výstavby známej Košicko-bohumínskej dráhy. Ak by ste prišli na miesto, kde stál v roku 1940 fotograf, naskytol by sa vám takmer identický pohľad na budovu stanice. Rozdiel je však okrem iného aj v tom, že zatiaľ čo v roku 1940 ešte slúžila svojmu účelu, dnes je jej polovica zatvorená a v druhej polovici žije rodina ako v rodinnom dome.

Otvorenie Košicko-bohumínskej dráhy začalo 1. februára 1869 a jej prvá časť sa týkala úseku Bohumín – Tìšín. Už 1. septembra 1870 sa však sprevádzkovala aj druhá etapa výstavby, a to budovanie trate Košice – Kysak – Prešov. Bola to v podstate prvá časť tejto dráhy postavená na území súčasného Slovenska. Spojenie Kluknavy s Košicami, či so Spišskou Novou Vsou na opačnej strane však nezabezpečovala; v Kluknave ešte železnica nebola. Na tú došlo až 12. marca 1872, keď železnice uviedli do prevádzky poslednú časť trate Spišská Nová Ves – Kysak.

Práce na stavbe Košicko-bohumínskej dráhy trvali od konca roku 1867 do jesene 1872, teda necelých päť rokov. Vybudovalo sa pri tom 367 kilometrov koľajiska včítane všetkých tunelov. Pri dnešnom tempe stavebných prác to znie ako sci-fi. Trať bola jednokoľajová, čo na vtedajšie pomery stačilo. Postupné dopåňanie úsekov na dvojkoľajovú trasu potom trvalo do roku 1955. Aj v Kluknave sa dostavba dvojkoľajovky realizovala až po II. svetovej vojne. Trať elektrifikovali v roku 1961.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6535