login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Borša: Rákociho kaštieľ

@ :: Trebišov - okolie ::     Mar 20 2013, 15:24 (UTC+0)

.


.


.


.


Borša, okres Trebišov: V tesnom susedstve s vínnou oblasťou Tokaj sa v obci Borša nachádza renesančný kaštieľ, ktorý je rodným domom Františka II. Rákociho.

História

Turistickí sprievodcovia i nejeden literárny zdroj hovoria, že kaštieľ vznikol prebudovaním nížinného vodného hradu, ktorého existencia spadá do stredoveku. V roku 2001 sa tu však konal rozsiahly systematický výskum, ktorý viedol archeológ Jánom Chovanec, a žiadne základy či iné nálezy sa tu z niekdajšieho vodného hradu nenašli. Vedúci výskumu vo svojej publikačnej práci poukazuje na to, že kaštieľ so starým hradom nemá nič spoločné. Nížinný vodný hrad síce pri Borši naozaj existoval, ale nie ta tomto mieste. Vyžadovalo by to ďalší výskum, ale nachádzal sa pravdepodobne južne od obce v lokalite Kováčske lúky.

Kaštieľ ako novú budovu dal v sedemdesiatych rokoch 16. storočia vystavať kapitán Nicolavs Kamoras de Zelemir. Nešlo však o typicky kaštieľnu architektúru, skôr pevnosť. Hrubé kamenné múry so strieľňami pripomínajú naozaj hrad.

Prvá podoba stavby z roku 1579 bola oproti súčasnému vzhľadu iná. Na mieste terajšej štvorcovej bašty stála oválna a mala mohutný priemer 875 x 565 cm.

Po kapitánovi Kamorasovi sa na začiatku 17. storočia stal majiteľom kaštieľa Michal Lórantfi (Lórántffy), od ktorého ho zdedili jeho dcéry Zuzana a Mária. Juraj I. Rákoci si za druhú manželku vzal uvedenú Zuzanu, čím sa kaštieľ dostal do majetkov Rákociovcov. Pôvodnú pevnosť prestaval na rodinné sídlo, čím ju výrazne zväčšil najmä o obytné a hospodárske časti. V danom čase prestavali aj mohutnú baštu do súčasnej podoby.

František II. Rákoci sa tu narodil ako dieťa Františka I. Rákociho a jeho manželky Heleny Zrínskej 27. marca 1676. (Viac o Františkovi II. Rákocim čítajte tu.)

Po smrti manžela sa Helena Zrínska vydala znova a jej o 16 rokov mladší manžel bol Imrich Tököli. Obaja sa aktívne zapojili do bojov proti Habsburgovcom a na následky bojov v roku 1688 kaštieľ vyhorel. (V tom čase tam Helena Zrínska ani Imrich Tököli neboli.)

Podľa zápisov z rokov 1694 a 1731 bol kaštieľ neobývateľný a začiatkom 18. storočia padlo aj jedno z jeho krídiel. Na jeho renováciu došlo až v roku 1938. Východné krídlo prestavali, vykopali vodnú priekopu a zriadili tu Rákociho múzeum. To malo svoje trvanie len do konca II. svetovej vojny.

Súčasnosť

Tento renesančný kaštieľ s dvoma podlažiami patrí medzi najrýdzejšie pamiatky renesančného slohu na východnom Slovensku. Z architektonického hľadiska sa tu zachovalo veľa fragmentov, historici uvádzajú najmä ostenia okien, portály a strieľne.
Oproti pôvodnej renesančnej pevnosti, ktorá bola uzatvorená zo všetkých strán, v súčasnosti má kaštieľ pôdorys písmena U. Od deväťdesiatych rokov prechádza neustálym procesom postupnej rekonštrukcie.

V priestoroch kaštieľa je inštalovaná stála a verejnosti prístupná výstava. Možno tu zhliadnuť predovšetkým diela, ktoré vytvorili miestni obyvatelia – kópie známych Rákociho podobizní, panelovú výstavu mapujúcu protihabsburské povstania (v maďarčine), kuruckú zástavu „Pro libertate“ a repliku kolísky Františka II. Rákociho. Z autentických dobových exponátov sú vystavené mince z čias kuruckého povstania, a tiež zbrane (niektoré pôvodné, niektoré repliky).

Adresa:
Rákociho kaštieľ
Rákocziho 102
076 32 Borša

Otváracie hodiny
(pre aktuálnosť si pre istotu overte aj na stránkach obce)
pondelok: zatvorené
utorok: 9.00 – 17.00
streda: 9.00 – 17.00
štvrtok: 9.00 – 17.00
piatok: 9.00 – 17.00
sobota: 9.00 – 17.00
nedeľa: 9.00 – 17.00
Okrem uvedených hodín je pre organizované skupiny možné dohodnúť aj inak načasovaný vstup a prehliadku.


telefón: +421 918 551 870
telefón / fax obce: +421 56 679 22 13

web: www.obecborsa.szmsk
e-mail: obecborsa@dornet.sk
kontaktná osoba: sprievodca kaštieľom István Kázmér (hovorí slovensky a maďarsky)

GPS: N 48° 23' 21,00'' / E 021°42' 21,00''





Slavomír Szabó










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.