login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Herľany: Malé Brdo

@ :: Okolie ::     May 21 2013, 14:05 (UTC+0)







Herľany, okres Košice-okolie: V bezprostrednom okolí obce Herľany sa nachádzajú dve prírodné rezervácie. Jednou sú Rankovské skaly a druhou Malé Brdo. Obe je možné navštíviť počas jedného výletu, pretože zelená turistická značka vedúca z Herlian na Rankovské skaly prechádza územím Malého Brda.

Prírodná rezervácia Malé Brdo sa nachádza v severozápadnej časti katastra obce a rozlieha sa na ploche takmer 56 hektárov (558 300 štvorcových metrov). Chránená je od roku 1950 vyhláškou vtedajšieho Ministerstva kultúry Slovenskej socialistickej republiky.

Dôvodom ochrany je zachovalý biotop tvorený prirodzenými spoločenstvami bukového lesa na juhozápadných a západných svahoch Slanských vrchov. V tejto oblasti sú bohato sústredené na malej ploche a v časti rezervácie so skalnatým hrebeňom sa vyskytuje vzácna teplomilná vegetácia.

Malé brdo netvoria len lesy. Najmä v južnej a západnej časti sa nachádzajú prirodzené lesné lúky s bohatým kvetnatým porastom. Samotný les je však hlboký, v dôsledku ochrany, ktorá zahàňa aj ponechanie vyvrátených stromov, je miestami aj ťažšie priechodný. To platí aj o turisticky značenom chodníku, na ktorom je potrebné viackrát obchádzať, prípadne preliezať popadané stromy.

Z raritných druhov plazov tu žije užovka stromová. Je to náš najväčší had, ktorý často dorastá vyše 150 cm. Nie je jedovatý a medzi hadmi žijúcimi u nás ide o jediný druh škrtiča, ktorý usmrcuje aj zvinutím svojho tela okolo tela koristi. Požiera však i zdochliny, prevažne hlodavce a jašterice.

Prechod rezerváciou Malé Brdo si nevyžaduje žiadnu mimoriadnu kondíciu. Turistická značka vedie prevažne rovným a mierne stúpajúcim terénom pred výstupom na hrebeň Slanských vrchov. Platí tu 5. Stupeň ochrany, čo znamená, že akékoľvek vybočovanie z turistického chodníka je zakázané. Rovnako zakázaný je zber húb či iných lesných plodov. Prechádzajúcemu návštevníkovi poskytuje dnes už raritný pohľad, ako sa vyvíja les bez zásahu človeka.

Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.