login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Šugovská dolina

@ :: Okolie ::     May 31 2013, 14:53 (UTC+0)







Medzev, okres Košice-okolie: Turisticky nenáročná a prírodnými krásami i historickými súvislosťami zaujímavá Šugovská dolina je vhodný tip na minimálne poldňový výlet. Okrem ľahkej, či v doplnení s okolitými turistickými značkami na planinu stredne obtiažnej túry poskytuje možnosť ubytovania, stravovania, či jazdeckej školy alebo kondičnej jazdy na koni.

Dolina

Vstup do štyri kilometre dlhej Šugovskej doliny je jasne označený na ceste z Jasova pred Medzevom. V doline sa nachádza stará asfaltová cesta, ktorá vedie až po Ranč Šugov, takže trasa je dobre zvládnuteľná aj na autách i bicykloch. Nachádza sa na severozápadnom okraji Jasovskej planiny Národného parku Slovenský kras.

Hneď na začiatku cesty sa nachádza sútok Šugovského potoka a rieky Bodva. Neďaleko stojí niekdajší hámor nazvaný Viktória, kde sa dnes nachádza výrova silónových strún do motorových a elektrických kosačiek.

Cesta vedie proti prúdu potoku. Po ľavej strane sa nachádza sieť približne pätnástich väčších i menších tajchov - malých vodných nádrží, z ktorých boli kedysi napájané hámre. Šugovská dolina nimi bola známa ako aj celý Medzev. V roku 1896 stálo okolo mesta 109 hámrov, v ktorých sa kuli predovšetkým motyky a lopaty. Jeden zrekonštruovaný sa stále nachádza v dolnej časti doliny, prístup k nemu je označený šípkami a nachádza sa pred ním aj informačná tabuľa. Samotný hámor je však za plotom, pre bujnú zeleň ho nevidieť a na oplotení sa nachádza upozornenie, že je tam zákaz vstupu. Kontakt na možnosť prehliadky nie je uvedený nikde. Tento hámor patrí mestu Medzev.

Pokiaľ má návštevník o záujem zoznámiť a s dávnou technológiou spracovania kovu bližšie, je mu lepšie navštíviť a tam si pozrieť Hámor – múzeum, ktorý je v práve Slovenského technického múzea, alebo Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej, kde sa na dvore nachádza ďalší zrekonštruovaný hámor.

Popri tajchoch sa na lúkach nachádza viacero súkromných rekreačných chát.

V hornej časti doliny sa nachádza Ranč Šugov s možnosťami stravovania, nocľahu i jazdy na koňoch. Kontakt: www.rancsugov.sk. Je tu i veľké parkovisko. Asfaltová cesta končí.

Dolina pokračuje pomaly strmšie nahor lesnou cestou. Prechádza ďalej popri potoku cez viacero pekných lúk a lesných zákutí.


Prístup

Autom či na bicykli (i pešo) odbočkou z cesty z Jasova tesne pred Medzevom.

Odporúčané turistické spojenie

Modrou turistickou značkou z Jasova k Ranču Šugov: 1 hodina a 50 minút0
Zelenou turistickou značkou z Medzeva k Ranču Šugov: 45 minút

Poloha na mape

spracoval: Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.