login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Paňovce: Paňovský rybník

@ :: Okolie ::     Oct 08 2013, 12:47 (UTC+0)

.


.


.


.


.

Paňovce, okres Košice-okolie: Na severnom okraji dediny, obkolesený Paňovský lesom, Sivým kopcom, Veľkým lesom, pahorkom Tokáň i samotnými Paňovcami sa nachádza rybník. Napájaný je vodou Čečejovského potoka, ktorý priteká spod Kobylej hory Volovských vrchov a v oblasti okolo Paňoviec zásobuje nielen jazero, ale i blízku mokraď s výskytom vzácnych vodných rastlín a vodných vtákov.

Jazero, flóra, fauna

Paňovský rybník nevznikol prirodzene, ale bol vybudovaný ako vodná nádrž s veľkosťou plochy štyri hektáre. Napriek tomu dnes pôsobí ako prirodzená súčasť okolitej prírody, ktorej biotop značne ovplyvnil.

Na základe terénnych výskumov Slovenská akadémia vied v materiáli “Príspevok k poznaniu výskytu vodných a močiarnych rastlinných spoločenstiev na východnom Slovensku 2012“ uvádza Paňovský rybník a mokrade ako významné miesto biodiverzity vzácnych rastlín, najmä traskavca obyčajného (Hippuris vulgaris) , ktorý na Slovensku patrí v silne ohrozeným druhom. Naviac, z estetického hľadiska najmä okolo júna vytvára na vodnej hladine úžasný pohľad na rastliny dlhé až 150 cm rastúce z vody. Slovenská akadémia vied v tejto lokalite spomína aj výskyt tajničky ryžovitej (Leersia oryzoides) , ktorý kvitne od augusta do októbra.

Z fauny tu každoročne prilietajú kačice divé (Anas platyrhynchos) , ale vyskytujú sa aj volavky biele (Egretta alba) a volavky popolavé (Ardea cinerea) . Z blízkeho Paňovského lesa sem od jari do jesene prichádza loviť bocian čierny (Ciconia nigra) .

Z rýb sa v jazere vyskytuje červenica, jalec, kapor, karas, zubáč, plotica, šťuka, ale aj sumec. Ešte pred niekoľkými rokmi tu žil aj úhor, ale dlhý čas ho už žiaden rybár nechytil.

Jazero a turistika

Jazero tvorí pokojnú zónu na okraji obce pod lesom. Vedie okolo neho chodník, prechádzka dookola trvá 15 až 20 minút pomalým tempom. Blízko vody sú umiestnené lavičky a dva otvorené prístrešky. Význam návštevy je zvyčajne spojený alebo s pozorovaním vtákom, alebo s rybačkou. Nádrž patrí pod Miestnu organizáciu Slovenského rybárskeho zväzu v Moldave nad Bodvou.

Z hľadiska turistky má jazero význam v spojení s možnými trasami Paňovským lesom do Selešky alebo k Sivému jazeru. Trasy však nie sú turisticky značkované a nevedie tadiaľ ani žiaden náučný chodník.

Pri jazere sa nenachádza žiadna tabuľa zakazujúca kúpanie, avšak vzhľadom na výskyt vzácnych druhov rastlín i vtáctva by sa tam kúpať nemalo.



Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.