login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silická Jablonica: V časoch furmanstva

@ :: Historické foto ::     Jan 08 2014, 15:59 (UTC+0)

Silická Jablonica, okres Rožňava: Táto historická fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej mladú dievčinu na voze. Už podľa jej šiat je zrejmé, že išlo o výnimočnú príležitosť vyfotografovať sa. Má totiž oblečený slávnostný ženský kroj, aký sa tu nosieval alebo v čase sviatkov (čo bolo častejšie), alebo keď sa vyskytla možnosť postaviť pred objektív.

Rodina, z ktorej mladé dievča pochádza, sa v týchto časoch I. Československej republiky živila furmančením. Chodili do kameňolomu, odkiaľ prevážali balvany vyťaženého vápenca do vápenky pri Turni nad Bodvou. Vo voze sú zapriahnuté kravy, čo bolo dosť bežné pri domácich krátkych trasách, kde sa tieto zvieratá využívali aj za týmto účelom. Pri prevážaní kamenia sa však častejšie používali kone, zriedka voly. Voly síce dokázali utiahnuť ťažší náklad ako kone, ale boli pomalšie.

Základom hospodárstva každej rodiny bola krava. Označenie živiteľka jej patrí právom, život mnohých chudobných rodín neraz závisel od mlieka tohto zvieraťa. Každý mal zároveň záujem, aby sa krava otelila. Ak sa narodil mladý býček, dali ho vykastrovať, aby sa z neho stal pokojný vôl a mohol sa využívať na ťahanie alebo orbu. Iba ten, kto už mal aspoň dve kravy, rozmýšľal o kúpe koní. Najmä vtedy ak si privyrábal, alebo sa celkom živil furmančením.

Furmančenie malo v Silickej Jablonici dlhú tradíciu. V okolí obce sa ťažilo drevo, obchodovalo sa tu s ovocím a dedina sa naviac nachádza pri niekdajšej hlavnej ceste, ktorá spájala Abovsko-turniansku župu s Gemerskou župou. Cesta viedla cez Silickú planinu a Silicu a je zjazdná dodnes, i keď dnes sa už používa skôr horský priechod Soroška.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok miestnych obyvateľov obce Silická Jablonica.





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 6599