login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Bôrka: Národná prírodná rezervácia Havrania skala

@ :: Roznava - Okolie ::     Feb 09 2014, 21:21 (UTC+0)

.


.


.


.


Bôrka – okres okres Rožňava: Havrania skala je názov mnohých slovenských lokalít. Nájdeme ju na Poľane, v Súľovských vrchoch, v Malých Karpatoch, ale aj na iných miestach. V Košickom kraji je Havrania skala pri Stratenej v Slovenskom raji, rovnako aj v Slovenskom krase pri obci Bôrka.

Poloha

Národná prírodná rezervácia Havrania skala sa nachádza sa strete troch dolín - Zádielskej, Blatnickej a Baksovej. Jej južný cíp siaha k severnej časti Zádielskej doliny. Z Východnej strany je ohraničená Blatnickou dolinou a potokom Blatnica. Jej severnú hranicu tvorí Šajbový potok - prítok Blatnice a zo západu je hranica daná popri zelenej turistickej značke smerujúcej zo Zádielskej tiesňavy v vrchu Osadník. Územie rezervácie sa nachádza na Bôrčianskej planine, ktorá je podcelkom planiny Horný vrch.

Zádielska tiesňava je najviac navštevovanou dolinou Slovenského krasu, jej skaly vysoké vyše tristo metrov sú známe nielen na Slovensku. Nie nadarmo jej patrí najvyšší 5. stupeň ochrany. Rovnako je chránená i Národná prírodná rezervácia Havrania skala. Jej plocha je 1 471 400 štvorcových metrov a územie je predmetom ochrany od roku 1982.

Dôvod ochrany

Dôvodom ochrany je skalný komplex, ktorý je síce menší, ale podobný Zádielskej tiesňave, tiež pôvodné rastlinné spoločenstvá a vysoké druhové zastúpenie zvierat, najmä vtákov hniezdiacich v skalných bralách. Odtiaľ určite pochádza aj názov, čo pri troche šťastie môže potvrdiť aj pohľad na oblohu.

Vápencové skaly v rezervácii nie sú natoľko viditeľné ako v Zádielskej tiesňave, vyčnievajú ponad vrcholy stromov len v diaľke. Prvý a rozľahlejší skalný komplex Havrania skala, rovnomenný s názvom rezervácie. dosahuje nadmorskú výšku 770 metrov. Druhý a vzdialenejší skalný komplex je menej viditeľný, nachádza sa v severozápadnej časti rezervácie pri Šajbovom potoku a jeho nadmorská výška je vyše 850 metrov. V tejto časti sa nachádzajú aj dve jaskyne - ¼adová jaskyňa a Snežná diera. Obe sú ľadové a verejnosti neprístupné. Jaskyňa Snežná diera má dåžku až 45 metrov, je hlboká 23 metrov a aj uprostred leta v nej teplota nestúpa nad 1 stupeň Celzia. Okrem nich sa v rezervácii nachádza ešte viacero vápencových jaskýň. Napríklad Marciho jaskyňa má dåžku 150 metrov a peknú krasovú výzdobu.

Územie rezervácie slúži na sledovanie, výskumné a náučné ciele.

Vhodné prístupové cesty

Vstup priamo do rezervácie je zakázaný a cez jej územie nevedú žiadne turistické značky. Možno však prejsť po jej bezprostrednom okraji. Východnú časť obsiahnete pri nenáročnej prechádzke Blatnickou dolinou. Západnú časť pri prechode zelenou značkou zo severnej strany Zádielskej tiesňavy na vrch Osadník. Táto trasa trvá minimálne 3 hodiny čistej chôdze a patrí medzi náročnejšie.






Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.