login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Koceľovce: Vznik JRD

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2014, 11:05 (UTC+0)

Koceľovce, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza zo šesťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej pracovníkov miestneho jednotného roľníckeho družstva pri zbere sena. Obyvatelia rýdzo poľnohospodárskej obce Koceľovce pomerne dlho odolávali snahám vložiť svoje pozemky do spoločného hospodárenia. Neboli sami, podobný postoj zaujali takmer všetky obce z doliny Hankovského potoka. Výnimku tvorili akurát dediny Roštár a Petrovo, kde družstvá vznikli už v roku 1949, teda takmer hneď po nástupe moci komunistov.

Keďže jedenásť rokov trvajúce osvetové akcie namierené na výhody družstevného vlastníctva nemali v obci žiaden úspech, dňa 14. marca 1959 tu okresný národný výbor vyslal celý autobus agitátorov. Ich úlohou bolo zabezpečiť vstup gazdovských rodín do JRD. Samozrejme, ľuďom hrozilo, že aj nevstúpia dobrovoľne, ich pozemky i zvieratá budú zoštátnené a namiesto vlastného družstva budú mať v dedine štátne majetky. To by pre nich znamenalo, že iba v štátnych majetkoch zamestnaní pracovníci by dostávali svoju mzdu, ale zisk z nadvýroby by nemusel byť investovaný do rozvoja a rovnako by bývalí vlastníci nedostávali v naturáliách časť z nadprodukcie rastlinnej a živočíšnej výroby.

Agitátori z kraja spoločne s komunistickými funkcionármi z okresu najskôr navštívili predsedu miestneho národného výboru Pavla Palečku. Keď podpísal vstup do družstva, prišli na rad ďalšie roľnícke rodiny, ktoré rovnako vstúpili.

Ten deň bol pre agitátorov mimoriadne úspešný, pretože rovnako ako v Koceľovciach uspeli aj v blízkych dedinách Markuška, Hanková, Slavoška a Brdárka. Teda počas jedného dňa vzniklo päť prípravných výborov na založenie piatich jednotných roľníckych družstiev.

Koceľovskému družstvu sa v počiatkoch existencie viedlo mimoriadne dobre a často bolo vyhodnotené ako najlepšie družstvo Štítnickej doliny. Začiatkom sedemdesiatych rokov však nastúpil trend zlučovania družstiev, kedy tie úspešné museli prijímať menej úspešné až zlé družstvá, čím sa oslabil ich potenciál. Tak aj v roku 1972 bolo JRD Koceľovce spojené s Roštárom, Brdárkou, Hankovou, Markuškou, Slavoškou, Petrovom a Ochtinou. Takto vzniklo Jednotné roľnícke družstvo Pokrok, ktoré pracovalo až do roku 1990.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 7099