login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Vodná nádrž Úhorná

@ :: Gelnica - okolie ::     Apr 18 2011, 14:27 (UTC+0)






Smolník, okres Gelnica: I keď len niekoľko sto metrov pred obcou Úhorná, avšak na katastrálnom území Smolníka sa nachádza vodná nádrž, ktorá na prvý pohľad skôr pripomína romantické horské jazero. Od jari do jesene bývajú brehy obkolesené sústredenými rybármi, ktorí odtiaľ neodchádzajú naprázdno. Revír je známy svojou bohatosťou, patrí pod Slovenský rybársky zväz Švedlár a pstruhy sa tu vysádzajú trikrát ročne.

Nie sú to však len rybári, ale tiež turisti i rodiny s deťmi, ktorých vodná nádrž okúzlila a stále majú dôvod na návrat. Niekto možno pre prítomnosť vodných vtákov, dnes už všeobecne stále zriedkavejších rakov, iných lákajú okolité lesy s možnosťami kratších i dlhších túr, kde pri troche šťastia môžete zazrieť lane a jelene. Jeleň karpatský je totiž pre túto oblasť skutočne typickým zástupcom živočíšnej ríše.

V stredisku pri jazere nechýbajú reštauračné, bufetové a ubytovacie služby a detské ihrisko. Príjemná je aj prechádzka lesnou cestou po jednom z brehov, kde možno priamo v teréne sledovať dômyselnosť našich predkov. To pretože jazero nevzniklo prirodzene, ale ako vodné dielo.

História

Smolník je stará banícka obec, o ktorej prvú písomnú zmienku poznáme z roku 1243. V týchto časoch, keď po tatárskych vpádoch v dôsledku vojen i následného hladomoru vymreli celé územia, sa kráľ Belo IV. rozhodol zavolať „nemeckých hostí“, aby znova zaľudnili krajinu a priniesli rozvoj remesiel i obchodu. S týmto činom súvisia počiatky baníctva najmä na Spiši a na Gemeri, pretože medzi „nemeckými hosťami“ bolo veľa baníkov.

Rozvoj baníctva si vyžadoval diela nielen pod zemským povrchom, ale i na ňom. Smolník bol už v roku 1327 kráľovským mestom. Na výstavbu vodnej nádrže však došlo až v roku 1768, resp. v tomto roku bola nádrž už vystavaná. Postavili ju v dôsledku nedostatku vody na pohon mechaniky banských strojov, tiež ako protipovodňové opatrenie na ochranu Smolníka. Hrádzu navàšili z lomového kameňa a hlineného násypu. Prítoky sú hneď tri a z toho dva urobené tak, aby v prípade nadbytku vody bolo možné odkloniť ich toky. Tým sa eliminuje možnosť preťaženia hrádze. Z vodnej nádrže sa okrem prirodzeného odtoku odvádzala voda aj podzemným kanálom dlhým 7 450 metrov rovno k smolníckym baniam, kde našla svoje priemyselné využitie.

Súčasnosť

Vodná nádrž Úhorná má vodnú plochu o veľkosti 4,79 hektárov. Najväčšia håbka je 13 metrov. Vďaka horskému prostrediu voda býva pomerne chladná. Prítoky do nádrže sú z potoka z Úhornej, z potoka z Medvedej doliny a z údolia Rybník, odkiaľ je privádzaná 900 metrov dlhým kanálom.

Medzi základné výhody tejto lokality patria dostupné služby: stravovanie a ubytovanie (celoročne), člnkovanie (sezónne), cyklotrasy, bežkárske trasy a rybárčenie.

Prístup

Vodná nádrž Úhorná sa nachádza v okrese Gelnica medzi obcami Smolník a Úhorná na ceste č. 549.
GPS: (miesto vhodné na oddych na brehu nádrže) N 48°43,308' / E 020°45,704'

Slavomír Szabó







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.