login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Koromľa: Kostol sv. Michala Archanjela

@ :: Sobrance - Okolie ::     Dec 17 2009, 12:45 (UTC+0)








Koromľa, okres Sobrance: Architektonickou dominantou Koromle je Kostol sv. Michala Archanjela. Postavený bol pravdepodobne v roku 1870 v klasicistickom slohu. Nie je to však zďaleka prvý kostol v obci. Už v roku 1400 tu stával drevený kostolík so šindľovou strechou. Nie je známe, či zanikol kvôli zubu času alebo inak. Najstarší obyvatelia Koromle si spomínajú, že v detstve počuli od svojich prarodičov nejaké rozprávanie o vyhorení, iní zasa, že kostol zbúrali, aby postavili kamenný. Zaujímavosťou je, že časť dnešnej chrámovej stavby sa nachádza na pozemku, ktorý podľa ústnej tradície cirkvi venoval miestny obyvateľ židovského pôvodu.

Ukončenie výstavby kostola sa datuje do roku 1870 aj vďaka nápisu na kamennom kríži, ktorý stojí pred jeho vchodom. Nápis však nekonštatuje vek stavby, ale vek kríža, ktorý ku nej prináleží. Je v azbuke a hlása: „S Božou pomocou dal vyhotoviť Július Gemba“.

Veža súčasnej stavby je mladšia ako kostolná loď. Podľa spomienok najstarších obyvateľov obce bola postavená v roku 1933. Počas bojov II. svetovej vojny chrám vyhorel a prešiel kompletnou rekonštrukciou. Ïalšia reštaurácia bola v rokoch 1977 – 1978 za čias účinkovania správcu fary – arcidekana Jána Fazekaša, reštaurátorom Jánom Vorekom a sninským výtvarníkom Františkom Šubertom. Jemu sa pripisujú fresky, ktoré tu dnes môžeme vidieť.

Dozaista najkrajšou časťou interiéru je veľký a bohato zdobený ikonostas. Nebol vyhotovený pre tento kostol, ale je prenesený z iného chrámu z oblasti Užhorodu. Nie je známy záznam, ktorý by určoval jeho vek a presné miesto, kde bol pôvodne inštalovaný. Podľa spomienok obyvateľov bol však voľakedy súčasťou kostola v ukrajinskej obci Dravce.

Ikonostas je drevená ozdobná stena s ikonami, ktorá oddeľuje časť kostolnej lode pre veriacich od presbytéria určeného kňazovi. Má troje dverí. Uprostred sú cárske, ktorými podľa liturgických zvykov môže prechádzať iba cár, kráľ alebo kňaz. Len cez ne sa prenáša Telo a Krv Kristova – hostia a kalich s omšovým vínom. Menšie dvere na oboch stranách sa nazývajú diakonské.

Chrám sv. Michala Archanjela v Koromli patrí gréckokatolíckej cirkvi, teda k cirkvám byzantského obradu.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.