login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Betliar: Historický park kaštieľa Betliar

@ :: Roznava - Okolie ::     Jun 01 2011, 14:20 (UTC+0)






Betliar, okres Rožňava: Nádherný neskorobarokový kaštieľ v Betliari je obklopený rozľahlým 57 hektárovým parkom v anglickom štýle. Pokojné miesto je priam predurčené na kratšie i dlhšie prechádzky, počas ktorých sa môže návštevník oboznámiť s domácimi i cudzokrajnými drevinami označenými náučnými tabuľami. Značkovaný chodník prevedie turistu všetkými zákutiami s jedinečnou starobylou parkovou architektúrou a milovník prírody si tu dokáže vychutnať aj pohľad na mnohé vtáčie druhy, ktoré akoby v tomto harmonickom území strácali svoju plachosť.

Park, rovnako ako kaštieľ, má svoju historickú hodnotu a vypovedá o vkuse niekdajšej šľachty, ktorá sa za pomoci odborníkov snažila o vytvorenie rozľahlého prírodného diela. V ňom sa sieť alejí, jazier, potokov s kaskádami a romantických stavieb charakteristických pre domácu i exotické kultúry spája do jednotného celku. Je to miesto, v ktorom čas plynie inak. Vďaka prísnemu zachovávaniu niekdajšieho vzhľadu a chodníkov tu vyzerá takmer rovnako, ako napríklad pred sto či dvesto rokmi, keď to bol priestor, na ktorý vstupovala len šľachta hľadajúca oddych alebo kratochvíle.

Každý návštevník, ktorý sa rozhodne navštíviť kaštieľ, by si mal nájsť dostatočne dlhý čas na to, aby si vychutnal prechádzku miestami, ktoré naň budú mať dozaista blahodarný účinok. Nie nadarmo bol park v roku 1978 zapísaný do zoznamu významných historických záhrad sveta.

História

Na mieste terajšieho kaštieľa stál malý vodný hrádok už v 15. alebo 16. storočí. Ten ešte patril rodu Bebek, ale potom ako v roku 1642 získal Betliar rod Andráši, došlo na mohutnú prestavbu s vytvorením nového rodového sídla. O vznik parku sa v rokoch 1792 až 1795 zaslúžil Leopold Andráši. Svoju pečať mu vtlačil najmä významný záhradník francúzskeho pôvodu Henrich Nebbien, ktorý je aj autorom budapeštianskeho Városligetu. Park v roku 1823 výrazne obohatil Jozef Bergman, ktorý sa zaslúžil najmä o harmonické spojenie prírody s drobnou záhradnou architektúrou. Okrem iného je napríklad autorom veľkého umelého vodopádu, pod ktorým nechal vyhåbiť jaskyňu a po dostatočnom ohradení tu Andrášiovci chovali ľadové medvede. Park sa začal rozrastať aj o fontány a sochy.
Poslední Andrášiovci opustil kaštieľ Betliar v roku 1944, ten sa potom stal štátnym majetkom. Od roku 1952 tu pôsobí múzeum, ktorého súčasťou je i tento unikátny park.
Prístupnosť pamiatky

Park je verejnosti celoročne prístupný bez obmedzení.

Kontakt

Domovské stránky múzea Betliar: http://www.snm.sk/?kastiel-betliar-uvodna-stranka
E-mail: betliar(at)snm.sk
Telefón: +421 58 798 31 18
Fax: +421 58 798 31 94

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
M. Kriak - Prírodný park v Betliari (Východoslovenské vydavateľstvo Košice, 1982)
B. Nagyová - Poznajme park pri Kaštieli Betliar (in Betliarske noviny)






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.