login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Kaplnka sv. Jozefa Robotníka

@ :: Gelnica - okolie ::     Jun 22 2011, 12:06 (UTC+0)





Smolník, okres Gelnica: Tesne za obcou Smolník v smere na Smolnícku Hutu sa nachádza na lúke v lese osamotená sakrálna stavba. Kaplnka svätého Jozefa na prvý pohľad zaujme svojou veľkosťou. Podobne ako pri neďalekej kaplnke Navštívenia Panny Márie v Štóskom sedle ide skôr o púťový kostolík, pri ktorom sa konajú banícke bohoslužby minimálne dva razy ročne.

História pamiatky

Kaplnka sv. Jozefa Robotníka nepatrí medzi najstaršie historické stavby okolia. Je vlastne nasledovníkom staršej kaplnky, ktorej patrónom bol ten istý svätec. Údaje o postavení pôvodnej kaplnky sa rozchádzajú. Išlo o rok 1645 alebo 1762 a bolo to na inom mieste ako teraz – v doline Schlagversgrund. Postihol ju však rovnaký osud, ako viaceré objekty v Smolníku a jeho okolí. Mapy podzemných banských chodieb sú tu známe „len“ od 18. storočia, ale v podzemí sa nachádzajú aj 500 rokov staršie šachty a štôlne. Tak sa v minulosti stávalo, že sa v dôsledku posuvov pôdy tu a tam niektorá stavba nahla, praskla, alebo rovno prepadla pod zem.

V roku 1903 bola stará kaplnka natoľko nahnutá a rozpraskaná, že smolníčania pristúpili k výstavbe novej – súčasnej. Samozrejme, zmenili aj miesto výstavby. Dnes sa nachádza na lúke, ktorú volali Na haldách, čiže pravdepodobne v dávnej minulosti sa tu vyvážala hlušina z bane, neskôr presne na mieste terajšej kaplnky stál sklad pušného prachu. Plastika sv. Jozefa s Ježišom Kristom ako dieťaťom je však pôvodná; zo starej kaplnky ju preniesli. Pochádza teda zo 17. alebo 18. storočia. Stojí na podstavci zdobenom baníckymi motívmi.

Kaplnka sv. Jozefa Robotníka ako jedného z patrónov baníkov bola v minulosti svedkom častých náboženských obradov. Baníci tu často držali oferu, na významné sviatky sem kráčali slávnostné sprievody s baníckymi zástavami a ďalšími insígniami. Slávností sa zúčastňovali všetci – od vedenia banského závodu až po posledného robotníka. Každé z týchto stretnutí vyvrcholilo spoločnou omšou a modlitbami.

Súčasnosť pamiatky

Napriek zániku smolníckeho baníctva je kaplnka minimálne dva razy ročne miestom spomienkových baníckych slávností. Je to 1. mája, na ktorý pripadá cirkevný sviatok zasvätený sv. Jozefovi a 9. septembra na Deň baníkov. Tak ako kedysi sa tu zhromaždí zástup v baníckych uniformách, aby si pripomenul zašlé časy.

Prístupnosť pamiatky

Kaplnka je postavená na lúke v lese, cez mreže si je možné pozrieť aj jej interiér. Z obce však nie je nijako vyznačená prístupová cesta. V prípade možnosti je najlepšia navigácia cez GPS. V inom prípade je taktiež možné držať sa asfaltovej cesty zo Smolníka do Smolníckej Huty. Posledná odbočka vpravo, čo je lesná cesta a odkiaľ už vidieť tabuľu Smolnícka Huta, mierne stúpa nahor a je tam i miesto na parkovanie. Odtiaľ sa opäť stúpa iba pár desiatok metrov a druhá lesná cesta po pravej ruke vás privedie rovno ku kaplnke.

Pred kaplnkou sa rozprestiera lúka, z ktorej vedie jeden lesný chodník v smere do Smolníka a druhý nadol. Pokiaľ sa pustíte tým nadol, už po niekoľkých metroch prídete na lesnú cestu, kde sa v súčasnosti (jún 2011) stavia náučný banský chodník. Nájdete tam aj upravený vstupný portál do jednej z niekdajších baní.


GPS Kaplnka sv. Jozefa Robotníka: N 48°44,325' / E 020°45,500'

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol na základe svojej publikačnej činnosti a osobných konzultácií Ing. Ján Fritsch.









***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.