login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rieka Turňa

@ :: Roznava - Okolie ::     Oct 09 2011, 09:25 (UTC+0)


Rieka Turňa pramení v národnom parku Slovenský kras na juhovýchode Silickej planiny medzi obcami Silica a Silická Jablonica. Prameňom je Sokolia vyvieračka v nadmorskej výške 515 metrov. Z krasových svahov steká východným smerom popri obci Silická Jablonica, kde cestou priberá vodu z troch potočných prítokov. Týmto sa dostáva do Turnianskej kotliny, odkiaľ jej tok smeruje pri obciach Hrušov a Jablonov nad Turňou.

Turňa ďalej preteká pod severnými svahmi krasovej planiny Dolný vrch, odkiaľ priberá ďalšiu vodu v blízkych prameňov na úbočí svahov. V katastri Hrhova z juhu obteká vrch Veľký Paklán a Hrhovské rybníky, ktoré sú z časti napúšťané jej vodou cez sieť odvodových kanálov. Smerujúc ďalej na východ pri obci Dvorníky do nej severu vteká potok Blatnica (Chotárny potok), ktorý priteká zo Zádielskej doliny. V oblasti obce Turňa nad Bodvou sa z východu stáča na juhovýchod a jej prítok zo severu ešte tvorí Hájsky potok, pritekajúci od Hačavy cez Hájsku dolinu. Tu medzi obcami Turňa nad Bodvou a Hosťovce vteká do Bodvy.

Pre úplnosť ďalšieho smerovania toku vôd: Pri obci Hosťovce Bodva prekračuje hranicu do Maďarska, kde sa vlieva do rieky Slaná, Slaná sa vlieva do rieky Tisa, Tisa sa v Srbskú vlieva do Dunaja a Dunaj v Rumunsku do Čierneho mora.

Celková dåžka rieky Tuňa od prameňa do sútoku s Bodvou je 26 kilometrov. Z turistického hľadiska nemá využitie v rámci splavovania, rybolovu či prírodného kúpania. Takmer pod celej dåžke toku je obojstranne obrastená hustým stromovým a kríkovým porastom. V posledných rokoch v nej počas letného obdobia evidovať úbytok vody. Tá je naviac v oblasti Hrhova odvádzaná aj do rybníkov. Turistické využitie má skôr z hľadiska pozorovania vtáctva , tiež najmä v oblasti Veľkého Paklánu k nej schádzajú z planiny Dolný vrch početné stáda srnčej, jelenej i diviačej zvery. Z vtákov aj vďaka blízkym rybníkom tu možno pozorovať viaceré druhy kačíc, kormorány a volavky. Rovnako aj veľký počet rôznych druhov malých spevavcov a pri troche šťastie si vypočuť aj nočný spev slávikov.

Z historického hľadiska sa rieke dostalo pozornosti od 12 storočia, keď v okolí jej toku vznikla Turnianska župa, ktorej časť sa nachádza na území dnešného Maďarska. I keď išlo o jednu z najmenších uhorských žúp, jej význam sa odráža aj v niektorých súčasných geografických názvoch. Župným centrum bol Turniansky hrad, potom niekdajšie mesto (dnes obec) Turňa nad Bodvou, názov rieky prenikol aj do súčasného pomenovania niekdajšieho Almása na Jablonov nad Turňou.

V niektorých starších materiáloch možno nájsť rieku Turňa aj pod názvom Turnianka.



Spracoval: Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.