login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Dobšiná: Neorenesančná radnica

@ :: Roznava - Okolie ::     Oct 09 2011, 16:11 (UTC+0)





Dobšiná, okres Rožňava: Jednou z jedenástich národných kultúrnych pamiatok mesta je neorenesančná radnica, ktorá sa nachádza na Námestí baníkov v centre Dobšinej.

História

Kdesi na počiatku, ktorý viedol k postaveniu tejto archaickej a noblesnej budovy, bolo zhorenisko. Historický stred mesta totiž ešte v prvej polovici 19. storočia vyzeral úplne inak ako v súčasnosti. Veľký požiar v roku 1855 zničil skoro všetky drevené stavby a následne začala výstavba nového centra mesta. Takmer všetky meštianske kamenné poschodové budovy majú svoj počiatok v čase po tomto požiari.

Mesto si objednalo novú radnicu od budapeštianskeho architekta a staviteľa Karola Benka (Károly Benkó), ktorý sa podieľal mnohými stavbami aj v Budapešti a známa je napríklad aj jeho radnica v Nyiregyháze alebo synagóga v Gyõri. Benko pojal projekt veľkolepo a s náležitosťou, aká prislúchala vtedajšej sláve bohatého baníckeho mesta, akým Dobšiná bola. V rámci posilnenia efektu monumentálnosti budovy sa rozhodol pre rozľahlé námestie a v čase klasicizmu zvolil radšej architektonicky retrospektívny charakter s jemnosťou a eleganciou renesancie.

Na vznik novej neorenesančnej radnice stačili dva roky, postavená bola v rokoch 1868 až 1869. Spolu s kostolom sv. Trojice patrí medzi najvýraznejšie dominanty mesta i v súčasnosti.

Opis pamiatky

Historická budova radnice je dvojpodlažná s veľkoryso poňatým interiérom, ktorý osvetľuje na časy vzniku stavby netypická presklená strecha. Dominantným prvkom sa stáva rozložité liatinové schodisko na ståpoch, ktoré prechádza do vnútorných pavlačí vytvárajúc pocit nádvoria priamo uprostred budovy. Časť stien vnútorného nádvoria a južná stena veľkej zasadacej radničnej sály majú stále zachované pôvodné ornamentálne fresky.

Vstup z námestia lemujú dva iónske ståpy, ktoré držia balkón. Rozality na prvom poschodí sa vyznačujú včlenením korintských ståpov, čo v spojení s iónskymi vychádza z pôvodnej inšpirácie renesancie antikou.

Interiér je vyzdobený viacerými historickými obrazmi, medzi ktorými dominuje Sklenená pani z Maróny. Ten približuje povesť z roku 1584, keď Dobšinú prepadli a vyplienili Turci. Sklenená pani bola údajne majiteľka hostinca „Pri bujaku“ a z mesta utiekla na miesto zvané Maróny. Ušla však neskoro, pretože ju zdržalo zozbieranie poukrývaných peňazí. Stalo sa teda, že sa nestačila včas ukryť a Turci ju našli a podrezali jej hrdlo. Odvtedy sa údajne zjavuje vždy, keď Dobšinej hrozí nebezpečenstvo a ako prízrak je priezračná, akoby zo skla. Za nocí sa niekedy ukáže aj počestným dievkam, ktorým rozdáva zo svojho bohatstva, aby si užili peňazí, ktoré nestihla za života minúť.

Prístupnosť pamiatky

V prípade záujmu o prehliadku radnice kontaktuje turistické informačné centrum, ktoré sa rovnako ako radnica nachádza na Námestí baníkov.

Kontakt

Turistické informačné centrum Dobšiná
Námestie baníkov 384, 049 25 DOBŠINÁ
tel: 058/7941154


Spracoval: Slavomír Szabó

Informačné zdroje:

Ondrej Rozložník a kolektív: Banské mesto Dobšiná
Autorský kolektív: Dobšiná včera a dnes
Autorský kolektív: Pamiatky východoslovenského kraja v štátnych zoznamoch

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.