login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Dievky a parobkovia

@ :: Historické foto ::     Apr 25 2012, 14:27 (UTC+0)

Nižná Slaná, okres Rožňava: Táto fotografia vznikla niekedy na prelome desiatych a dvadsiatych rokov 20. storočia a zachytáva dievky a parobkov z Nižnej Slanej už v čase po ukončení I. svetovej vojny. Všetci sú v slávnostných krojoch. Pokiaľ si chcete porovnať, ako bývali mladí muži oblečení bežne, stačí sa pozrieť naľavo, kde fotografovi ku krojovanej skupinke vstúpili do záberu dvaja „očumovači“.

K slávnostnému kroju a mladosti patrili aj „čačky“ – dnešnou terminológiou odevné doplnky. Mladé dievčatá nosievali „pacerky“, čo boli duté fúkané koráliky vzhľadom trošku pripomínajúce perly. Nebývali vždy biele, viacej si cenili, ak mali striebornú farbu. Pacerky mali v dvoch i viacerých radoch ako náhrdelník, ktorý im dookola tesne obopínal krk. Túto ozdobu mohli nosiť iba slobodné dievčatá. Keď vstúpili do manželstva, na pacerky museli zabudnúť, pretože vydatej žene sa neprináležalo parádiť.

K ozdobám slávnostných krojov patrila aj „kosička“, čo bola veľká šatka s bohatými dierkovanými výšivkami a čipkami. Dávali si ju cez plecia a jej rohy prekladali do kríža cez hrudník, aby ich zviazali vzadu na drieku.

Účesy si ozdobovali paličkovanými čipkami, ktoré si vyrábali samé doma a nimi dávali najavo aj svoju šikovnosť. Čipky nebývali vždy biele, skôr rôznofarebné. Aj vydaté ženy si nimi zdobili čepce, avšak museli to už byť čipky tmavých farieb.


Slavomír Szabó

K tomuto článku poskytol konzultácie Mgr. Martin Kanaba.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 4869