login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Slaná: Pohľadnica z rokov päťdesiatych

@ :: Historické foto ::     May 10 2012, 06:29 (UTC+0)

Vyšná Slaná, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza zo začiatku päťdesiatych rokov 20. storočia a používala sa ako pohľadnica vydaná miestnym národným výborom. Obrazovo dominuje veža neskoro-gotického kostola, ktorý bol v obci postavený okolo roku 1500.

Vyšná Slaná vznikla ako banícka obec najneskôr v 14. storočí, nie je však vylúčené, že aj o storočie skôr. Na základe kráľovských privilégií totiž už v 13. storočí začali túto oblasť skúmať nemeckí prisťahovalci, ktorí dali základy miestnemu baníctvu a hutníctvu. V katastri Vyšnej Slanej sa ťažilo najmä striebro, železo a meď.

Kostol, ktorý zobrazuje fotografia, prešiel viacerými prestavbami, takže z pôvodnej gotiky sa veľa zachovalo. Je takmer isté, že v stredoveku nemal vežu a táto bola pristavaná neskôr. V 15. storočí totiž vidiecke kostoly veže nemávali a zvony bývali zavesené v samostatných drevených zvoniciach, ktoré stávali v bezprostrednej blízkosti. Vyšnoslanský kostol prešiel renesančnou a neskôr aj barokovou prestavbou. Tieto slohy na jeho zovňajšku i v interiéri dominujú dodnes.

Za zmienku stojí aj drevený most, ktorý vidieť na fotografii. Dnes ho už tam nenájdete, resp. na jeho mieste stojí novší betónový most. V októbri 1974 totiž obec zaplavilo tak výrazne, že rieka Slaná strhla všetky mosty a zaliala polovicu dediny. Povodeň doslova rozobrala aj cestu a nasledujúca (a zároveň koncová) dedina Rejdová ostala na vyše týždňa oddelená od sveta. I keď sa vtedy hovorilo o storočnej vode, v roku 1984 sa záplavy opakovali.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5183