login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Remeselníci

@ :: Historické foto ::     Feb 06 2013, 10:41 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto fotografia pochádza niekedy z druhej štvrtiny 20. storočia a vidíme na nech miestnych remeselníkov – kováčov. Kluknava nebola rýdzo poľnohospodárska dedina, aj keď pestovanie obilnín a chov dobytka tu boli veľmi rozšírené. Značnú časť mužskej populácie však tvorili baníci, hutníci a remeselníci. Ženy sa zasa vo väčšej miere venovali pestovaniu ľanu.

Baníctvo bolo spojené najmä s ťažbou medenej rudy. Tá sa spracovala v blízkej Štefanskej Hute, ktorá patrí pod obec. Už v roku 1787 tu stál hámor a začiatkom 19. storočia aj tri šachtové pece na spracovanie rudy. V roku 1840 to už boli dva hámre a v rokoch 1847 až 1850 tu postavili železiarne. Tie zanikli až v roku 1898. Dodnes sa tu nachádza opustená, no stále honosná kamenná administratívna budova a zvyšky huty, ktorá sa pomaly rekonštruuje ako historická pamiatka.

Z čias posledných rokov Rakúsko-Uhorska sa zachovali informácie, že v Kluknave z remeselníkov pôsobia výrobcovia vozov (rebrinákov), ďalej výrobcovia náradia a produkuje sa tu domácky tkané plátno na predaj. Do roku 1882 mali v obci aj vlastný pivovar. Počas I. ČSR okrem baníkov, hutníkov, drevorubačov a poľnohospodárov muži pracovali aj ako kolári, stolári, krajčíri, obuvníci, kožušníci, tesári, murári a zámočníci. Išlo teda o výrazne rozvinutú obec s bohatým hospodárskym životom.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6322