login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Koromľa: Obleky

@ :: Historické foto ::     Dec 10 2009, 17:44 (UTC+0)

-


Koromľa, okres Sobrance: Uverejnené fotografie pochádzajú z päťdesiatych rokov 20. storočia a patria k typu tzv. rodinných. Môžeme si dobre všimnúť, že všetci dospelí muži sú v oblekoch a s kravatou. Nie je to dané tým, že fotografovanie bolo ešte vzácne a „museli“ sa nahodiť. Oblek jednoducho tvoril základné oblečenie muža už za I. ČSR, po vojne aj u chudobnejších vrstiev. Ešte v predvojnových časoch v pracovné dni muži chodili najmä v drelichových nohaviciach, ktoré boli ušité z doma vyrobeného konopného plátna. Už aj v tom čase sa však kabátec, čiže „kykľa“, v Koromli šil podľa vzoru oblekového saka. Na rozdiel od drelichových nohavíc neostával biely, ale farbili ho farbami na plátno, ktoré sa kupovali. V povojnových časoch sa nosievali už kúpené obleky.

„Ancuky“, ako tu obleky nazývali, neboli len výsadou dospelých. Prvý oblek dostával chlapec približne vo veku deväť až desať rokov, keď išiel na prvé sväté prijímanie. Za I. ČSR to bol aj čas, kedy chlapec zvyčajne dostával aj svoje prvé topánky. Podľa spomienok jedného obyvateľa Koromle to však neboli topánky na bežné nosenie. Aj on dostal svoje na prvé sväté prijímanie, ale hneď potom ich musel zobuť a mohol si ich dať na nohy vždy len v nedeľu, keď sa išlo do kostola. Deti inak nosili tzv. bačkory, ktoré tu šili z kože a boli bez podrážok. Chudobnejší si takúto jednoduchú obuv šili sami doma, ale ani stredná vrstva gazdov si nedovolila dať pre dieťa urobiť bačkory u obuvníka. Zvyčajne požiadali len obecného pastiera kôz Ïura Bavoroviča, aby bačkory pre ich decko ušil on. Pastier bol vraj v tomto veľmi dobrý a tešil sa každej možnosti privyrobiť si.

K obleku nerozlučne patrili klobúky. V mnohých dedinách na východnom Slovensku ich nosili aj deti, dokonca aj štvorročné a mali ich skôr ako obleky. V Koromli však tento zvyk nebol. Klobúk tu nosievali chlapci až od veku štrnásť – pätnásť rokov.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4559