login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižný Lánec: Levente

@ :: Historické foto ::     Jul 25 2006, 14:44 (UTC+0)

Nižný Lánec: Historická fotografia bola vyhotovená niekedy medzi 3. novembrom 1938 a 21. januárom 1945. Teda v čase, keď Nižný Lánec a veľká časť juhu Slovenska bola pod správou Horthyho okupačných vojsk. Na fotografii sú zachytení chlapci z organizácie Levente.

Levente bola detská a mládežnícka polovojenská organizácia pre chlapcov, ktorá pripravovala svojich adeptov na život v armáde. Bolo to niečo podobné ako branci v čase totalitného režimu v Československu. Rozdiel bol však v tom, že Levente bola oveľa prísnejšia organizácia a chodili do nej všetci chlapci už od nástupu do školy až do čias, kedy rukovali do armády.

Táto organizácia existovala v každej dedine a chlapci sa výcviku podrobovali vždy pol dňa v týždni. Na programe boli poradové cvičenia, pochod, streľba zo vzduchovky, malorážky, tiež rôzne športové cvičenia na zvýšenie kondície a podobne.

Leventi mali svojich desatoro, medzi ktorými dominovala úcta k Bohu a vernosť národu. V dedinách, kde bolo viac chlapcov, boli leventi rozdelení na mladších a starších žiakov. Ich vedúci museli mať skúšky, aby zabezpečili kvalitný výcvik. Po obnovení Trianonskej zmluvy a obnove pôvodných južných hraníc organizácia Levente v Nižnom Lánci i okolitých dedinách zanikla.

-sl-











***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 3280