login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Ida: Agitátorské nápisy pri náboroch do JRD

@ :: Historické foto ::     Jun 06 2005, 19:12 (UTC+0)

„Kto chce viacej chleba, tomu JRD treba!“

Malá Ida: Už sme písali o tom, že v Malej Ide, rovnako ako v ostatných slovenských dedinách, sa používali rôzne formy nátlaku na to, aby ľudia vstúpili do JRD. Niekoľko informácií o tom, ako to robili, nájdete, ak si kliknete tu. Medzi pomerne časté spôsoby nátlaku patrili aj takzvané agitátorské nápisy.

Na tejto fotografi môžete vidieť jeden z maloidanských dokov, ktorý má na bráne napísané: „Kto chce viacej chleba, tomu JRD treba!“

Vstup do JRD bol v Malej Ide veľmi háklivou záležitosťou. Prvé JRD, ktoré tu vzniklo v roku 1953, sa totiž neosvedčilo a tak sa v roku 1957 zakladalo druhé – nové. Najmä na toto obdobie ľudia spomínajú ako na časy psychického teroru. Už neverbovali len miestni lídri z miestneho národného výboru, ale do dediny chodili aj školení agitátori z Košíc, ktorí sa vyhrážali tým, že deti "kulakov" sa nedostanú na školy, alebo, že ak nepodpíšu vstup do JRD, zoberú im úplne všetko.

Nakoniec aj tak bolo. Podľa spomienok obyvateľov, kto vstúpil do JRD, tomu nechali aspoň jednu kravu a zopár sliepok. Kto nechcel vstúpiť, ale bol nakoniec hrozbami a vydieraním donútený, tomu vzali okrem pôdy aj všetky zvieratá, takže mu neostalo nič.

Agitátorské nápisy mali za úlohu zosmiešňovať a pranierovať ľudí, ktorí nechceli odovzdať svoje majetky v prospech roľníckych družstiev. Napríklad v obci ahanovce bol ešte donedávna na jednom z domov veľký nápis: „Kto nechce vstúpiť do JRD, nesúhlasí s naším soc. zriadením“.

Tieto nápisy na popud agitátorov robila často miestna mládež po nociach. Videla v tom kus dobrodružstva, tiež jej imponovalo, že súdruhovia z mesta ich už berú vážne ako dospelých a dávajú im dôveru. Keď sa majiteľ popísaného domu alebo plotu ráno zobudil a išiel zmyť nápis, stal sa zvyčajne centrom posmechu.

Medzi poviedkami na tejto stránke, nájdete aj príbeh z ahanoviec s názvom Aj ja vstúpim do JRD. Je napísaný na základe spomienok ženy, ktorá v päťdesiatych rokoch 20. storočia chodila písať agitátorské heslá na domy “kulakov”. A rovnako ako v tomto ťahanovskom príbehu to vyzeralo aj v Malej Ide.

-sl-
čitateľov: 5490