login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Gotický kostol Nanebovzatia Panny Márie

@ :: Gelnica - okolie ::     Nov 03 2009, 12:57 (UTC+0)




Gelnicaokres Gelnica: Medzi architektonické dominanty mesta patrí gotický kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý pochádza zo 14 storočia. Je dokonca dôvodné predpokladať, že kostol je ešte starší, resp. jeho súčasná sakristia bola ešte v minulosti starším samostatným kostolom, ku ktorému bol dostavaný súčasný chrám. Podľa záznamov sa v Gelnici už v 13. storočí nachádzal kostol sv. Barbory, ktorý mohol byť takto prestavaný.

Výstavba lode kostola sa datuje do 15. storočia. Doposiaľ sa zachovali pôvodné gotické krížové klenby v bočných lodiach, rovnako v sanktuáriu a pastofóriu. V strednej časti lode sa už však nachádza vysoká baroková klenba z 18. storočia. Veža prešla výraznou prestavbou a svoj súčasný vzhľad získala v druhej polovici 19. storočia.

V chráme sa nachádza gotická cínová krstiteľnica z konca 14. storočia. Zhotovil ju spišskonovoveský majster Konrád a vyzdobil vyobrazeniami viniča a medailónmi. Gelnica bola známa ako banícke mesto, pričom baníci si za svoju patrónku zvolili sv. Barboru. Jej kamennú sošku z obdobia neskorej gotiky uvidíte v pastofóriu.

V interiéri je viacero pamiatok z 18. storočia. Patrí sem predovšetkým obojstranne namaľovaný obraz, ale tiež monštrancia a cibórium, ktoré zhotovil majster Ján Szilaši.

Návštevníka zvyčajne najviac upúta hlavný oltár, ktorý je vysoký 17 metrov. V jeho strede dominuje socha patrónky kostola – Panny Márie, pričom výjav približuje jej vstup do nebeského kráľovstva. Medzi sochami nájdete aj uhorských kráľov svätého Štefana, svätého Ladislava, ale tiež svätú Alžbetu Uhorskú, svätého Mikuláša a svätého Klementa.

Gotický kostol Nanebovzatia Panny Márie je verejnosti prístupný v čase bohoslužieb, prípadne na základe dohody s miestnou farou alebo Turistickou informačnou kanceláriou Gelnica.

Kontakt na faru:
Web: www.fara.sk/gelnica
Tel: 053/482 12 68

Informačný zdroj: Turistická informačná kancelária Gelnica





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.