login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Moldava nad Bodvou: Moldavské múzeum – kováčska vyhňa

@ :: Okolie ::     Jan 05 2010, 07:49 (UTC+0)








Moldava nad Bodvou, okres Košice-okolie: Jednou z možností trávenia voľného času v Moldave nad Bodvou je návšteva Moldavského múzea – kováčskej vyhne. Nachádza sa na Hlavnej ulici č.130 v starom typickom abovskom dome, ktorý bol postavený v polovici 19. storočia a nájdete v ňom tri expozícií.

V prednej časti domu stojí kováčska vyhňa. Jej kompletné vybavenie a výklad uvádzajú návštevníka do sveta ohňa a žeravého železa, ktoré patrili k čiernemu remeslu. Podľa historických záznamov mala Moldava vlastnú školu a cechy už v roku 1548. Ich potreba vyplývala aj z úzkeho previazania miestnych remeselníkov na Jasovské opátstvo, ktorému zabezpečovali mnohé služby. Kováčska vyhňa je stále funkčná a v prípade potreby počas výnimočných príležitostí v nej možno uskutočniť ukážku spracovania železa i teraz.

V ďalšej časti domu si možno v dvoch pôvodných izbách a kuchyni prezrieť zbierku úžitkových i okrasných predmetov všedného dňa, pričom vek jednotlivých exponátov je značne rozdielny, najmladšie sú zo začiatku 20. storočia. Táto expozícia vznikla dobrovoľnou zbierkou medzi obyvateľmi mesta a stále sa rozširuje. Popri tom sa tu predstavujú aj ďalšie cechy, ktoré patrili ku koloritu mesta. Významné miesto zastával obuvnícky cech, ale tiež všeobecne menej rozšírený no vyhľadávaný cech klobučníkov. V Moldave sa v minulosti nenosili kroje, ako to poznáme z mnohých dedín, ale významné miesto tu zastával cech krajčírov. Látky mali často špecifickú výzdobu z modrotlače, na ktorú upozorňuje ďalšia časť expozície. V neposlednom rade k mestu patrili aj medovnikári; zachované formy na tvorbu medovníkov sú taktiež súčasťou výstavy. V kuchyni sa nachádza kompletné zariadenie typické pre prelom 19. a 20. storočia.

Tretia expozícia sa nachádza v zastrešenom priestore v záhrade za domom. Nájdete tu predovšetkým jednoduché stroje a náradie poľnohospodárskej prvovýroby.

Moldavské múzeum je verejnosti sprístupnené na požiadanie. Návštevu zabezpečuje Infocentrum Moldava so sídlom na Hlavnej ulici č. 58, t.č. 055 / 489 94 21.

Slavomír Szabó

Informačný zdroj: Infocentrum Moldava



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.