login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Kaplnka Navštívenia Panny Márie

@ :: Gelnica - okolie ::     May 17 2011, 12:16 (UTC+0)



Smolník, okres Gelnica: Dominantou Štóskeho sedla je veľká kaplnka, či skôr neveľký kostolík zasvätený sv. Márii. Patrí medzi národné kultúrne pamiatky, nemôžete ho minúť, nachádza vedľa cesty.

História

Podľa zápisu z roku 1723 na tomto miesta stála malá drevená kaplnka. V roku 1735 ju kompletne prebudovali a vysvätili ako Marienkapelle. Nemecký názov vychádza z národnosti miestneho obyvateľstva, keď tu dominovali Nemci, známi ako „mantáci“. Podľa záznamu z roku 1776 sa už kaplnka nazývala Mária Heimsuchunskapelle, čiže kaplnka Navštívenia Panny Márie. Toto pomenovanie jej ostalo dodnes. Počas I. svetovej vojny bola kaplnka poškodená, dokonca jeden čas slúžila ako maštaľ. Pôvodné historické sochy vtedy zničili vojaci. Súčasný stav pochádza z roku 1936, keď bola reštaurovaná a zároveň k nej pristavali sakristiu.

Nie je známa žiadna legenda, ktorá by sa zachovala a vysvetľovala, prečo niekto staval túto stavbu v lese pri ceste vysoko nad dvoma obcami. Možno to bolo naozaj iba miestom, pretože podľa najstarších pamätníkov zo Smolníka sa tam vždy konali aj trhy.

Súčasnosť

Kaplnka má pred čelnou stenou postavený drevený prístrešok, samotná loď stavby je od neho oddelená mrežou, takže pri zastavení si tu čiastočne môžete pozrieť interiér bez toho, aby vám musel niekto otvoriť. Naskytne sa vám pohľad na krídlový oltár, ktorému dominuje socha Matky Božej.

Otvorené je tu raz ročne na odpustové slávnosti, pri príležitosti ktorých sa koná bohoslužba. Termín je vždy v prvú júlovú nedeľu.

Kaplnka Navštívenia Panny Márie je súčasťou Duchovnej cesty, ktorá vedie zo Smolníka do Štóskeho sedla. Ako objekt patrí pod rímsko-katolícku faru v Smolníku.

Kontakt

Rímsko-katolícka farnosť, 055 66 Smolník
tel: 053/4897509
e-mail: smolnik@fara.sk

GPS Kaplnka Navštívenia Panny Márie: N 48°43,308' / E 020°45,704'

Slavomír Szabó







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.