login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Štós: Pamätný dom Zoltána Fábryho

@ :: Okolie ::     Jul 04 2011, 12:16 (UTC+0)






Štós, okres Košice-okolie: Uprostred obce s číslom 189 sa nachádza pamätný dom Zoltána Fábryho - maďarského spisovateľa žijúceho a tvoriaceho na Slovensku. Na prvý pohľad dom spoznáte už podľa busty umelca a pamätnej tabule. Nachádza sa tu expozícia, ktorá je venovaná tomuto protifašistickému spisovateľovi, včítane jeho knižnice s vyše 10 tisíc zväzkami kníh, ale aj s osobnými vecami autora.

Súčasnosť

Expozícia je de facto zachovaním interiéru domu v stave, ako bol počas spisovateľovho života. Od roku 1970, kedy Zoltán Fábry zomrel, sa tam takmer nič nezmenilo. Na poličke nad lavórom dokonca ešte nájdete kozmetiku, ktorú používal; spolovice plnú fľaštičku bórovej vody, holiace potreby a pod. Tiež posteľ, na ktorej sa narodil i spával, jeho písací stroj, skriňu s osobnými vecami, hosťovskú izbu, obrazy a plastiky ako dary od priateľov z oblasti umenia (plastiky Vojtecha Löfflera, grafiky Eugéna Króna), tiež fotografie rodičov a ďalšie drobnosti, ktorými sa autor rád obklopoval. Nechýba tam napríklad čutora, ktorú Fábry používal počas bojov v I. svetovej vojne.

Rozsiahla knižnica, ktorá dominuje obom výstavným izbám, zahàňa množstvo najmä maďarsky písaných starožitných kníh, teda v jazyku, v ktorom tvoril aj Zoltán Fábry. Revízia knižnice a jej súpis s následným možným využitím pre študijné účely by mali byť úlohou blízkej budúcnosti.

Počas prehliadky sa návštevník oboznámi s mnohými podrobnosťami zo spisovateľovho života. Napríklad, že ku koncu svojho života mu už choroba nedovolila písať na stroji, tak svoje posledné diela diktoval niekdajšiemu majiteľovi nožiarskej fabriky Jozefovi Wlaszlovitsovi, ktorý o svoj majetok prišiel pri znárodnení v roku 1948. Tiež, že Zoltán Fábry chodieval po Štóse s vreckami plnými cukríkov v saku a dovoľoval deťom, aby si ich semé vyberali, čo je tu zvečnené aj fotograficky.

Na almare môžete vidieť aj posmrtnú masku spisovateľa, ktorú zhotovil akademický sochár Vojtech Löffler.

Zoltán Fábry

Zoltán Fábry sa narodil 10. augusta 1897 v Štóse. Študoval v Rožňave a v Budapešti, odkiaľ počas I. svetovej vojny narukoval do armády. Počas extrémnych a dlhotrvajúcich bojov v zákopoch ochorel na tuberkulózu. Po návrate sa chodieval často liečiť do Vysokých Tatier. Bol činný ako publicista, do dejín literatúry však vstúpil predovšetkým dielami Obvinený prehovorí (1946), Pravda myšlienky a mieru (1958), Vox humana Košice (1964) a Naša vlasť Európa (1967). Jeho diela sa vyznačujú najmä kritikou spoločenských pomerov, kde nad hľadaním ľudského prístupu víťazia ideológie bez rešpektu potrieb obyčajného človeka. Bol veľkým odporcom fašizmu. Zomrel 31. mája 1970 vo svojom rodnom dome v Štóse.

Prístupnosť expozície

Rodný dom Zoltána Fábryho patrí pod správu Csemadoku Moldava nad Bodvou. Návštevu expozície zabezpečuje na požiadanie pani Alica Schreiberová, ktorá býva v Štóse v dome s číslom 17, hneď oproti pamätnej expozícii.

Telefón – Alica Schreiberová: 055 / 46 67 129

GPS - Pamätný dom Zoltána Fábryho: N 48°42,493' / E 020°47,446'



Slavomír Szabó







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.