login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Žehra: Kaštieľ Čákiovcov

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Jul 09 2012, 17:44 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.


.

Žehra – časť Hodkovce, okres Spišská Nová Ves: Barokovo-klasicistický kaštieľ Čákiovcov (Csáky) je z hľadiska cestovného ruchu raritou. Nie je to len expozíciou venovanou šľachtickému rodu, minigalériou spišských maliarov či prehliadkou romantického parku vo francúzskom štýle. Kaštieľ je zariadením domova sociálnych služieb Domovina, n.o. a obývajú ho klienti s mentálnym postihnutím, ktorí v starostlivosti odborného personálu kaštieľ i park zveľaďujú, vyrábajú turistické suveníry a ponúkajú prehliadku priestorov.

Kaštieľ sa nachádza v Hodkovciach - časti obce Žehra. Hneď vedľa objektu sú aj obory s danielmi, Dreveník a výhľad na Spišský hrad.

História kaštieľa

Posledným vlastníkom Hodkoviec bol rod Čákiovcov, ktorým patrili so Spišským hradom od roku 1639. Nevedno presne kedy v 17. storočí tu Štefan Čáki (1603-1662) nechal vybudovať sídlo, ktoré nazval Casstelum subarcense, čiže kaštieľ v podhradí. Z hľadiska majetkov a správy územia patrila hodkovská vetva Čákiovcov medzi veľmi významné. Okrem Hodkoviec im patrili Spišský hrad, Bystrany, Olcnava, Beharovce, Trsťany, Oľšavica, Veľký Slavkov, Baldovce Dúbrava, Sedlice a Kiklušice.

V roku 1702 Čákiovci opustili Spišský hrad a po vzore európskeho trendu dali prednosť kaštieľu pred chladnými hradnými múrmi. Týmto sa Hodkovce stali ich rodinným sídlom.

Kaštieľ prešiel výraznou zmenou v roku 1780, kedy ho gróf Emanuel Čáki (spišský župan) zveľadil, pričom architektonicky dominoval ranný klasicizmus a interiérovo empír. Zároveň zriadil rozsiahly park v duchu vtedy moderného francúzskeho parkovo-záhradného štýlu. Približne od roku 1800 bolo súčasťou parku aj divadlo pod oblohou s veľkým pódiom, na ktorom sa hrávali hry a koncerty.

Ïalšie úpravy sa konali v roku 1815, a to najmä zmenou výzoru fasády kaštieľa. Gróf Koloman Čáki (vojenský generál) v roku 1860 nakoniec celý objekt s pôdorysom v tvare písmena U uzavrel do jedného celku vybudovaním západného krídla s dvoma vežičkami. Zároveň vykonal posledné stavebné úpravy v dobovo modernom romanticko-historizujúcom štýle.

V roku 1948 bol kaštieľ skonfiškovaný, v roku 1949 patril Pôdohospodárskemu archívu v Levoči, v roku 1950 tu otvorili múzeum a galériu, avšak už v roku 1951 ho získalo Povereníctvo práce a sociálnych vecí. V roku 1956 múzeum zatvorili a rozsiahle zbierky, ktoré tu Čákiovci zanechali, sa dostali do viacerých múzeí. Z nich jej zostavená aj známa expozícia kaštieľa v Markušovciach. V roku 1961 tu otvorili „Detský ošetrujúci ústav pre duševne vadné deti“, ktorý hneď nasledujúci rok premenovali na Ústav sociálnej starostlivosti pre mládež Hodkovce. Odvtedy s rôznymi obmenami objekt slúži sociálnej starostlivosti o postihnutých klientov.

Súčasnosť

Návštevník má možnosť prezrieť si priestory kaštieľa, kde sa v pútavom výklade oboznámi s významom hodkovskej vetvy rodu Čákiovcov; zhliadnuť minigalériu významných maliarov Spiša, navštíviť historický romantický kostolík postavený v neogotickom štýle, prejsť sa parkom a navštíviť rodinný cintorín Čákiovcov.

Prístupnosť pamiatky

Turisti majú možnosť kaštieľ navštíviť denne od 9.00 do 16.00 hod.

Kontakt

Domovina, n.o.
Žehra - Hodkovce č.1
053 61 Spišské Vlachy

Telefón:. 053 / 449 5232, 0911 660 723
Fax : 053 / 429 9820
E-mail : domovina@stonline.sk
Web: www.dssdomovina.szm.com
GPS: N 48°59,361' / E 020°47,045'


Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.