login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rieka Muráň

@ :: Roznava - Okolie ::     Jul 14 2013, 17:45 (UTC+0)

.


.


.


Muráň je názov obce v Banskobystrickom kraji. Muráň je i názov vrchu vo Veľkej Fatre, meno kopca v Slovenskom raji a vrchu v Belianskych Tatrách. Tiež názov hradu a regiónu, kde sa nachádza Národný park Muránska planina, ktorý v oblasti Stolice susedí s Košickým krajom. Hranica národného parku prechádza chrbtom horského masívu Stolica, pričom vrch Stolica je zároveň najvyšší v Košickom kraji.

Muráň je aj názov rieky, ktorá preteká cez Banskobystrický i Košický kraj.

Prameň Muráňa na nachádza v nadmorskej výške približne 650 metrov na východnom svahu vrchu Šiance. Tečie juhozápadným smerom, pri obci Muráň sa točí na juhovýchod. Preteká cez Muránsku Dlhú Lúku, Revúcu, Mokrú Lúku, pri Revúckej Lehote napája vodnú nádrž Miková. Pokračuje cez Lubeník, Jelšavu, Šivetice a Hucín, čím sa dostáva do oblasti Slovenského krasu. Pokračuje pri obci Licince, kadiaľ prichádza do obce Meliata, ktorá sa už nachádza v Košickom kraji. Nad obcou Meliata meandruje a preteká cez prírodnú pamiatku Meliatsky profil, ktorá je známa početnými nálezmi skamenelín vo vápencoch. Za obcou Meliata prechádza svojou najkrajšou časťou - prírodnou pamiatkou Prielom Muráňa. Preteká cez obec Bretka a na jej južnej strane sa vlieva do rieky Slaná.

Dåžka rieky od prameňa po sútok je 48,8 kilometra, počas toku priberá vody z 38 potokov. Vedie cez okresy Revúca a Rožňava.

Muráň je vodným tokom IV. rádu. To znamená, že sa vlieva ešte do troch ďalších riek, kým vyústi do mora. Pod obcou Bretka je sútok so Slanou. Slaná sa v Maďarsku vlieva do rieky Tisa a v Srbsku sa Tisa vlieva do Dunaja. Všetky tieto vody, včítane Muráňa, sa v Rumunsku vlievajú z Dunaja do Čierneho mora.

Význam rieky v miestnej kultúre obce Bretka

V dedine býval zvyk, že jej obyvatelia na Veľký Piatok (marec, apríl) podstúpili rituálne umývanie v chladnej rieke. Niektorí si umyli iba tvár, ale našlo sa veľa takých, ktorí vliezli do rieky celí a na chvíľu sa v nej ponorili. Verili, že týmto rituálom získajú zdravie na celý rok. Zvyk zanikol po II. svetovej vojne.

Muráň a turizmus v Košickom kraji

Obce Meliata a Bretka sú spojené žltou turistickou značkou, ktorá vedie popri toku rieky. Ide o nenáročnú túru v príjemnom prostredí. Značka prechádza Prielomom Muráňa, kde má trasu aj náučný chodník. Ten vychádza a vracia sa späť do obce Bretka.

Severne, cca 15 minút proti toku rieky od obce Meliata sa nachádza Meliatsky profil. Táto chránená prírodná pamiatka zaujme najmä geológov. Na umelom skalnom odkryve, ktorý sa zachoval z historického kameňolomu, možno pozorovať jednotlivé geologické vrstvy, ako vápenec, tak aj vulkány.

Rieka môže poslúžiť aj rybárom a turistom so vzťahom ku kúpaniu v prírodnom riečnom prostredí. Najmä na jar je na území kraja rieka splavná.

Slavomír Szabó
















***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.