login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košický Klečenov: Tank T 34

@ :: Okolie ::     Mar 31 2008, 19:32 (UTC+0)

-


-


Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Obec Košický Klečenov patrí medzi tie, ktoré boli v bojoch o Dargovský priesmyk najviac zničené. Zvečniť spomienku na časy, kedy tu proti sebe strieľali sovietske i nemecké tanky, sa v roku 1987 rozhodli zástupcovia obce i kraja vytvorením pamätníka, na ktorý umiestnili typický vojenský tank II. svetovej vojny T 34.

Tento typ bol vyvinutý na prelome tridsiatych a štyridsiatych rokov 20. storočia. Stal sa nosným modelom, ktorý bol Červenou armádou úspešne nasadený v II. svetovej vojne. Až do vyvinutia nemeckého tanku typu PzKpfw VI Tiger Ausf H1, známeho aj ako Tiger II, T 34 nemal v boji vážnejšiu konkurenciu. Jeho úspech bol zreteľný najmä v počiatkoch operácie Barbarossa, keďže Nemci model Tiger II vyvinuli až v roku 1942.

Aj 18. armáda IV. ukrajinského frontu, ktorú viedol generálmajor Anton Josipovič Gastilovič, v boji o Dargovský priesmyk použila tanky T 34. Avšak ten konkrétny, ktorý sa dnes nachádza v obci Košický Klečenov, nepochádza priamo z miestnych bojov. Bol tu dovezený z Vojenského múzea vo Svidníku. Je dokonca pravdepodobné, že tento konkrétny kus sa nezúčastnil bojov II. svetovej vojny vôbec, ale bol tu premiestnený ako vyradený kus vtedajšej výzbroje Československej ľudovej armády, keďže sa ako model ešte stále používal. I tak patrí k ukážkam bojovej techniky, keďže tanky T 34 obec priamo oslobodili.

O použití ťažkej vojenskej techniky oboma bojujúcimi stranami svedčia aj dobové zápisy v obecnej kronike. Podľa nich sa prítomné nemecké vojská posilnili tankami dňa 9. novembra 1944. Ïalšie údaje čiastočne chýbajú, pretože nemajú svedkov. V dňoch 2. až 4. decembra totiž Nemci zamínovali celé okolie obce a ľuďom nahlásili nútenú evakuáciu. Museli odísť len po presne určenej ceste, vybočiť z nej by bolo životu nebezpečné. Prví obyvatelia sa tu vrátili dva dni po oslobodení, čiže 19. januára 1945. Nemeckých tankov v dedine nebolo, ale boli tu štyri zničené tanky Červenej armády. Dva z nich boli úplne vyhorené, jeden mal roztrhnutý pás na kolesách a štvrtý „vyzeral v poriadku“. Obec bola od náletov, tankov, diel a mínometov úplne zničená.



-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.