login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Tokajské vínne pivnice

@ :: Trebišov - okolie ::     May 23 2009, 15:11 (UTC+0)



Slovenská tokajská vinohradnícka oblasť patrí medzi najmenšie na svete. Jej rozloha je iba 531 hektárov, avšak svojimi kvalitami sa radí medzi svetovú špičku. Históriu pestovania viniča niektoré pramene odvádzajú už od doby rímskej. Avšak to, čo je pre tunajšie prostredie rovnako typické, sú kilometre dlhé podzemné pivnice. Za ich vznik paradoxne vďačíme útočným tatárskym nájazdom. Miestni obyvatelia ich začali budovať ako úkryty pred nepriateľom. Sopečná tufová pôda bola na tento účel akoby stvorená. Mnohé z doterajších pivníc pochádzajú práve z 12. storočia. Miestami sú niektoré svahy doslova prevàtané ako diery v ementáli. Samozrejme, časom obyvatelia prišli nato, že pivnice je možné využívať aj na kvasenie a zretie vína. Ich ideálna a stála teplota i prítomnosť ušľachtilej plesne Botrytis Cinerea vytvárajú na tieto účely ideálne podmienky.

Vínne pivnice v Malej Tàni, Veľkej Tàni a Viničkách patria medzi národné kultúrne pamiatky. Mnohé z nich ostali nielen funkčné z hľadiska svojho využitia, ale stali sa aj vyhľadávanými turistickými atrakciami. Návštevník má možnosť zúčastniť sa degustačných kurz, alebo jednoducho spontánne ochutnávať tie najlepšie vína z oblasti. Takmer kilometer dlhú pivnicu s priestrannou miestnosťou pre hostí má napríklad spoločnosť Galafruit, vo Viničkách sa nachádza obrovský komplex podzemných chodieb plný sudov vína priamo pod vinárskou odbornou školou. Dåžka historických pivníc vo Veľkej Tàni má skoro dva a pol kilometra.

K obciam tokajskej oblasti patrí aj Bara, kde staré vínne pivnice už v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch zničili štátne majetky používaním agresívnych umelých hnojív. Tie doslova rozpustili pivničné stropy a nastal zával. V súčasnosti sú v Bare pivnice novšieho, častokrát vybudované aj v záhradách malopestovateľov. V Černochove sa nachádza niečo cez desať pivníc, ktoré patria súkromným malopestovateľom viniča. V Čerhove nájdete rekonštruovanú podzemnú obecnú pivnicu, v ktorej sa konajú pravidelné degustácie. Vždy sa na nich predstavuje niektorý z miestnych malopestovateľov. V Slovenskom Novom Meste je tiež verejná pivnica, avšak z roku 1913. Z novodobých pivníc mimoriadnu pozornosť pútajú niekoľkoposchodové tufové podzemné chodby, ktoré si za pomoci banskej spoločnosti nechala pod svojim sídlom vybudovať firma Ostrožovič. I keď tieto pivnice nemajú historický význam, priťahujú mnoho turistov nielen svojou veľkosťou, ale predovšetkým ponukou vín a zariadenými podzemnými degustačnými miestnosťami.

Kto príde na Tokaj, má možnosť navštíviť aj menšie súkromné pivničky malopestovateľov. Ich zoznam sa nachádza v profilovej stránke každej obce.

-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.