login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Choňkovce

@ :: Sobrance - Okolie ::     Aug 31 2009, 20:41 (UTC+0)












Poloha

Obec sa nachádza v severovýchodnej časti Potiskej nížiny v okrese Sobrance v Košickom samosprávnom kraji. Choňkovce sú vzdialené 8 km od okresného mesta Sobrance a 90 km od krajského mesta Košice. V strede obce je nadmorská výška 218 metrov, v 1 832 hektárovom katastri od 165 do 731 metrov. Do Choňkoviec vedie cesta č. 566 v smere Tibava - Ubľa, na ktorú sa dostane odbočením z medzinárodnej cesty E 50 v Tibave. Cesta E 50 spája Košice s Ukrajinou. Poloha na mape: - - - klikni tu - - - .

História

Prvú písomnú zmienku o Choňkovciach poznáme z roku 1409. Obec patrila pod Užskú župu so sídlom v Užhorode a v listine župana sa spomína ako Hunkolch. V rámci župy dedina patrila k Tibavskému panstvu.

V roku 1427 sa v Choňkovciach nachádzalo 15 port. Porta je brána, ktorá vedie do sedliackeho dvora a môže ňou prejsť plne naložený voz. V tom čase dediny platili daň kráľovi podľa toho, koľko mali sedliackych usadlostí čiže port. Vo všeobecnosti sa na jednu portu počíta minimálne sedem obyvateľov – gazda s rodinou a jeho služobníctvo. V danom roku tu teda žilo minimálne 105 obyvateľov.

Záznam z roku 1715 uvádza, že sa v obci nachádza mlyn a 16 poddanských usadlostí. Vzhľadom na čas „inventarizácie panstva“ to nie je málo. Začiatkom 18. storočia mnoho dedín dokonca trvalo alebo aspoň dočasne zaniklo. Doslova vymreli. Stalo sa tak vplyvom stavovských povstaní Rákociovcov a morovej rany.

Sčítanie z roku 1828 uvádza, že v Choňkovciach žije 419 obyvateľov v 16 poddanských usadlostiach. Tento počet však nemusí byť celkom presný, keďže v rámci platenia daní sa spočítavali len daňovo zaťažení poddaní a nie slobodní obyvatelia. Rozsiahle majetky tu v 19. storočí patrili rodom Csuhaovcov, Novoszedliczkovcov, Gulácsyovcov a lesy rodu Törökovcov. Bola to prevažne poľnohospodárska obec, pričom časť obyvateľov sa venovala ťažbe dreva.

Choňkovce sa v roku 1939 na základe Viedenskej arbitráže stali súčasťou Horthyho Maďarska. Obec bola oslobodená 24. novembra 1944 a opäť sa pričlenila k Československu.

Vodovod tu zaviedli v roku 1957, JRD vzniklo v roku 1958, elektrický prúd majú obyvatelia k dispozícii od roku 1959.

Genéza názvu obce

1409 – Hunkolch
1418 – Honykocz
1419 – Honykouch
1427 – Hankoch
1808 – Chonikowce
1920 – slovensky: Choňkovce, maďarsky: Hunkóc, Alsóhunkóc

Súčasnosť

V obci žije v dlhodobom priemere približne 600 obyvateľov.

Na návrší Hradzisko v nadmorskej výške 330 metrov na skalnatom hrebeni Borola asi 3 kilometre severovýchodným smerom od obce sa nachádzajú zvyšky vežovitého hrádku. Bol pravdepodobne postavený v druhej polovici 14. storočia ako náhrada za zaniknutý hrad v Podhorodi.

Z pamiatkovo chránených objektov sa v Choňkovciach nachádza klasicistický gréckokatolícky chrám Presvätej Bohorodičky Panny Márie z druhej polovice 19. storočia. Nachádza sa tu aj moderný rímsko-katolícky kostol z roku 1996 a pravoslávny chrám z roku 1991.

K občianskej vybavenosti patrí pošta, kultúrny dom, knižnica, stanica polície, materská a základná škola i dom smútku. V obci sa nenachádza reštauračné zariadenie s ponukou teplých jedál ani ubytovacie možnosti.

Choňkovce a víno

Poľnohospodárske družstvo Vinohrady Choňkovce v súčasnosti (august 2009) obhospodaruje 75 hektárov viníc. Tieto sa nachádzajú v katastroch obcí Choňkovce, Koňuš, Horňa a Hlivištia. Okrem toho družstvo pestuje na 28 hektároch čierne ríbezle.

K miestnym odrodám viniča patrí müller thurgau, veltín zelený, rulandské biele, frankovka modrá, rulandské modré, cabernet sauvignon, rizling rínsky, rizling vlašský, dievčie hrozno, muškát ottonel, chardonnay, tramín červený a ako miestna špecialita odeský muškát.

Vinársky závod na spracovanie hrozna sa v obci nenachádza, družstvo spracúva úrodu v Moldave.

Internetové stránky družstva: www.chonkovce.sk

K Choňkovciam patrí aj rozsiahla podzemná vínna pivnica. V plánoch družstva i obce je jej rekonštrukcia tak, aby mohla poskytovať priestory pre archív vín a ich degustáciu v záujme zvýšenia turistického ruchu.

Kontakt

Obecný úrad
Choňkovce 180
072 63 Choňkovce

telefón: 056 / 652 25 10

e-mail: ouchonkovce@minet.sk

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:

Vlastivedný slovník obcí na Slovensku – I. diel (VEDA, 1977)
Choňkovce (Excel enterprise, 2009)


Staré príbehy z obce

Deň divov - povesť o hrade Borolo - autor: Slavomír Szabó


Rýchla láska - skutočný príbeh z roku 1947 o zvykoch medzi parobkami - autor: Slavomír Szabó

V ten Veľký piatok - skutočný príbeh z roku 1958, keď agitátori získavali ľudí pre vznik jednotných roľníckych družstiev - autor: ¼ubica Andrásiová







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.