login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vinné: Pamätná izba Františka Jozefa Fugu

@ :: Michalovce - okolie ::     Sep 14 2009, 19:45 (UTC+0)




Vinné, okres Michalovce: V budove základnej školy v obci Vinné sa nachádza pamätná izba národovca a predsedu Zahraničnej Matice slovenskej Františka Jozefa Fugu. Táto expozícia vznikla ako prvá, plánom obce je postupne vybudovať kompletné múzeum zamerané na mieste dejiny a okolitú prírodu, tiež obecnú galériu.

František Jozef Fuga sa narodil 9. 6. 1923 vo Vinnom. Po ukončení meštianky a michalovského gymnázia išiel študovať za kňaza v košickom seminári. V roku 1945 opustil Slovensko a v štúdiách pokračoval na Lateranskej univerzite v Ríme, kde bol v roku 1950 vysvätený za kňaza. Nasledujúce dva roky pôsobil v Taliansku ako kaplán. Vplyvom profesora Lacka prešiel vo vierovyznaní k byzantskému obradu a odišiel do Kanady, kde v Hamiltone spoluzakladá a rozvíja gréckokatolícku slovenskú osadu Uspenia Panny Márie. Na tomto mieste postavil chrám Panne Márii Klokočovskej. Týmto naviazal na tradíciu Zemplína, kde sa ku kostolnému obrazu v obci Klokočov viaže legenda o zázraku. Okrem toho František J. Fuga vedie slovenské vydavateľstvo a v roku 1974 sa stáva predsedom Zahraničnej Matice slovenskej. Myšlienku slovanstva rozvíja naďalej s úzkej spolupráci s početnými emigrantmi a Kanadskou slovenskou ligou. Stáva sa spoluorganizátorom množstva slovenských kultúrno-spoločenských podujatí. Je málo známy fakt, že presadzoval osamostatnenie Slovenska už v časoch ČSSR a ako prvý navrhol súčasnú štátnu vlajku, a to vsadením štátneho znaku do modro-bielo-červenej trikolóry.

Rovnako v roku 1974 sa stal dekanom slovenských gréckokatolíckych farností v Kanade a o rok nato získal titul Mitred-Archpriest. V roku 1981 bol menovaný za generálneho vikára. Zomrel 9. novembra 1987 v Hamiltone. I keď Slovensko od roku 1945 nenavštívil a vzhľadom na politickú situáciu po roku 1948 ani nemohol, po celý svoj život propagoval za hranicami slovenskú zem, jej pôvodnú kultúru a krásu. Rovnako bol silnou duchovnou oporou kanadských Slovákov, za jeho vedenia Zahraničnej Matice slovenskej sa otvárali jej nové pobočky nielen na americkom kontinente, ale tiež v Európe a v Austrálii. Slobodného Slovenska sa nedožil. Na jeho náhrobku v Kanade je slovenský dvojkríž a znak Matice slovenskej.

Zahraničná Matica slovenská bola prvýkrát založená v roku 1893 v Chicagu a viedol ju Štefan Furdek. Po II. svetovej vojne bola Zahraničná Matica slovenská založená po druhýkrát. Stalo sa tak v roku 1959 v Argentíne. Jej predsedom bol Ján Cíger Hronský, po jeho smrti Stanislav Mečiar. František J. Fuga nastúpil na jeho miesto.

Expozícia je verejnosti prístupná po dohode s obecným úradom alebo vedením školy.

Kontakt:

Obecný úrad Vinné – 056 / 64 92 224 68 71 040
Základná škola Vinné – 056 / 64 922 84


-sl-


***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.